Skip to main content

Overburen stadhuis Utrecht in beeld bij raadsvergadering: Blij dat ik geen seks had

De gemeente Utrecht filmt tijdens vergaderingen van de gemeenteraad ook in de woonkamer en verkoopruimte bij de overburen van het stadhuis. In de raadszaal hangen meerdere camera s, die grotendeels automatisch functioneren wanneer de vergadering gestreamd wordt. Als een spreker zijn microfoon inschakelt, dan richt een van de camera s zich op die spreker, en brengt hem of haar in beeld. Een deel van de raadsleden heeft een zetel aan het raam. Als deze sprekers in beeld zijn, kan je door het raam naar buiten kijken. En dus in sommige gevallen bij de overburen naar binnen.

Dat is in strijd met de regels die gelden voor het publiceren van beelden op internet. Die regels stellen dat je alleen mag uitzenden wat strikt noodzakelijk is voor het doel van de stream. De overburen van de gemeente zijn zich niet bewust van het feit dat zij in beeld zijn, tijdens vergaderingen.

Inkijkje

De woonkamer van Richard Innemee wordt op deze manier geregeld in beeld genomen. En ook lampenwinkel Kwartier aan het Oudkerkhof is vaak te zien. Als die laatste klanten ontvangt op zijn eerste etage dan kan je dat zien op de beelden van de gemeente.

Richard Innemee woont sinds september aan het Oudekerkhof. Hij wist niet dat zijn woonkamer gefilmd wordt. Het is maar goed dat we daar geen seks gehad hebben de afgelopen maanden, zegt hij met een lach. Ook de eigenaar van de lampenwinkel, Frans Mekel wist niets van de ongevraagde aandacht voor zijn winkel.

Mag dat?

De vraag is: moet de gemeente iets veranderen aan deze manier van filmen? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat over de privacy van de inwoners van Nederland. Woordvoerder Mark Schenkel van de AP noemt de vraag of de gemeente hier de wet overtreedt interessant. Toch wil hij niet ingaan op deze concrete casus. Dat doet het AP pas als er een klacht binnenkomt, en dat is nu nog niet het geval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen