Overburen stadhuis Utrecht in beeld bij raadsvergadering: Blij dat ik geen seks had

De gemeente Utrecht filmt tijdens vergaderingen van de gemeenteraad ook in de woonkamer en verkoopruimte bij de overburen van het stadhuis. In de raadszaal hangen meerdere camera s, die grotendeels automatisch functioneren wanneer de vergadering gestreamd wordt. Als een spreker zijn microfoon inschakelt, dan richt een van de camera s zich op die spreker, en brengt hem of haar in beeld. Een deel van de raadsleden heeft een zetel aan het raam. Als deze sprekers in beeld zijn, kan je door het raam naar buiten kijken. En dus in sommige gevallen bij de overburen naar binnen.

Dat is in strijd met de regels die gelden voor het publiceren van beelden op internet. Die regels stellen dat je alleen mag uitzenden wat strikt noodzakelijk is voor het doel van de stream. De overburen van de gemeente zijn zich niet bewust van het feit dat zij in beeld zijn, tijdens vergaderingen.

Inkijkje

De woonkamer van Richard Innemee wordt op deze manier geregeld in beeld genomen. En ook lampenwinkel Kwartier aan het Oudkerkhof is vaak te zien. Als die laatste klanten ontvangt op zijn eerste etage dan kan je dat zien op de beelden van de gemeente.

Richard Innemee woont sinds september aan het Oudekerkhof. Hij wist niet dat zijn woonkamer gefilmd wordt. Het is maar goed dat we daar geen seks gehad hebben de afgelopen maanden, zegt hij met een lach. Ook de eigenaar van de lampenwinkel, Frans Mekel wist niets van de ongevraagde aandacht voor zijn winkel.

Mag dat?

De vraag is: moet de gemeente iets veranderen aan deze manier van filmen? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat over de privacy van de inwoners van Nederland. Woordvoerder Mark Schenkel van de AP noemt de vraag of de gemeente hier de wet overtreedt interessant. Toch wil hij niet ingaan op deze concrete casus. Dat doet het AP pas als er een klacht binnenkomt, en dat is nu nog niet het geval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen