Skip to main content

Overburen stadhuis Utrecht in beeld bij raadsvergadering: Blij dat ik geen seks had

De gemeente Utrecht filmt tijdens vergaderingen van de gemeenteraad ook in de woonkamer en verkoopruimte bij de overburen van het stadhuis. In de raadszaal hangen meerdere camera s, die grotendeels automatisch functioneren wanneer de vergadering gestreamd wordt. Als een spreker zijn microfoon inschakelt, dan richt een van de camera s zich op die spreker, en brengt hem of haar in beeld. Een deel van de raadsleden heeft een zetel aan het raam. Als deze sprekers in beeld zijn, kan je door het raam naar buiten kijken. En dus in sommige gevallen bij de overburen naar binnen.

Dat is in strijd met de regels die gelden voor het publiceren van beelden op internet. Die regels stellen dat je alleen mag uitzenden wat strikt noodzakelijk is voor het doel van de stream. De overburen van de gemeente zijn zich niet bewust van het feit dat zij in beeld zijn, tijdens vergaderingen.

Inkijkje

De woonkamer van Richard Innemee wordt op deze manier geregeld in beeld genomen. En ook lampenwinkel Kwartier aan het Oudkerkhof is vaak te zien. Als die laatste klanten ontvangt op zijn eerste etage dan kan je dat zien op de beelden van de gemeente.

Richard Innemee woont sinds september aan het Oudekerkhof. Hij wist niet dat zijn woonkamer gefilmd wordt. Het is maar goed dat we daar geen seks gehad hebben de afgelopen maanden, zegt hij met een lach. Ook de eigenaar van de lampenwinkel, Frans Mekel wist niets van de ongevraagde aandacht voor zijn winkel.

Mag dat?

De vraag is: moet de gemeente iets veranderen aan deze manier van filmen? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat over de privacy van de inwoners van Nederland. Woordvoerder Mark Schenkel van de AP noemt de vraag of de gemeente hier de wet overtreedt interessant. Toch wil hij niet ingaan op deze concrete casus. Dat doet het AP pas als er een klacht binnenkomt, en dat is nu nog niet het geval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen