De overheid moet per direct stoppen met de grootschalige verzameling van gegevens over vliegtuigpassagiers, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, dinsdag. Deze dataverzameling is een ernstige schending van de privacy van Nederlanders.
Volgens de waakhond worden de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers verzameld en jarenlang bewaard in een database. Dat is volgens de AP niet toegestaan.
Het gaat om alle informatie die je opgeeft bij het boeken van vliegtickets, legt een woordvoerder van de toezichthouder uit aan NU.nl. Niet alleen je naam en reisbestemming, maar zelfs informatie over je bagage, betaalmethode en menuvoorkeur wordt bewaard.
De gegevens zijn bedoeld om terroristen en zware criminelen te kunnen volgen. Volgens de privacytoezichthouder verzamelt de overheid ook informatie van zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.