Het sluimerende gevaar van IoT EN IoMT in zorginstellingen

EPD s, bewakingssystemen, geautomatiseerde incheckbalies en zorg op afstand zijn slechts enkele praktijkvoorbeelden van ICT toepassingen in medische instellingen. Terwijl deze toepassingen betere en efficientere zorg mogelijk maken, vormen zij ook extra risico s en uitdagingen. Cybercriminelen vinden namelijk steeds vaker een weg naar binnen bij medische instellingen via deze ICT toepassingen. Omdat medische instellingen altijd zorg moeten kunnen bieden, moeten ze als kritieke infrastructuur gaan voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn, NIS2, die de regelgeving op het gebied van cybersecurity aanscherpt.

De laatste jaren zien we een toename van toepassingen op het gebied van IoT (Internet of Things) en IoMT (Internet of Medical Things) binnen de gezondheidszorg. Bij IoT en IoMT gaat het om alle (medische) apparaten die via een netwerk met elkaar zijn verbonden. Voorbeelden van IoMT zijn robotchirurgie, zorg op afstand, draagbare medische apparaten en geautomatiseerde toediening van medicijnen. Biomedische apparaten, zoals infuuspompen, ventilatoren en crash carts die wifi of bluetooth gebruiken tellen ook mee als IoMT-apparaat.

Volgens onderzoek van Juniper Research zullen ziekenhuizen tegen 2026 meer dan 7 miljoen IoMT-apparaten in gebruik hebben. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021. Kijken we echter naar de beveiliging van deze IoT- en IoMT- apparaten, dan blijkt dit niet altijd goed geregeld te zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat het niet altijd mogelijk is om van deze apparaten het besturingssysteem of de firmware te updaten. Ook het op afstand beheren behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Dit zorgt voor een inconsistente beveiliging en dat maakt organisaties in de gezondheidszorg tot ideaal doelwit voor cybercriminelen.

Gaten in de beveiliging door IoT

Medische apparaten maken een instelling kwetsbaar. Deze apparatuur is ontworpen om de patient van dienst te zijn en de nadruk ligt op een correcte en betrouwbare werking. Bij Armis zien we dat het aspect beveiliging vaak te weinig aandacht krijgt en hierdoor ontstaan risico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen