Skip to main content

Het sluimerende gevaar van IoT EN IoMT in zorginstellingen

EPD s, bewakingssystemen, geautomatiseerde incheckbalies en zorg op afstand zijn slechts enkele praktijkvoorbeelden van ICT toepassingen in medische instellingen. Terwijl deze toepassingen betere en efficientere zorg mogelijk maken, vormen zij ook extra risico s en uitdagingen. Cybercriminelen vinden namelijk steeds vaker een weg naar binnen bij medische instellingen via deze ICT toepassingen. Omdat medische instellingen altijd zorg moeten kunnen bieden, moeten ze als kritieke infrastructuur gaan voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn, NIS2, die de regelgeving op het gebied van cybersecurity aanscherpt.

De laatste jaren zien we een toename van toepassingen op het gebied van IoT (Internet of Things) en IoMT (Internet of Medical Things) binnen de gezondheidszorg. Bij IoT en IoMT gaat het om alle (medische) apparaten die via een netwerk met elkaar zijn verbonden. Voorbeelden van IoMT zijn robotchirurgie, zorg op afstand, draagbare medische apparaten en geautomatiseerde toediening van medicijnen. Biomedische apparaten, zoals infuuspompen, ventilatoren en crash carts die wifi of bluetooth gebruiken tellen ook mee als IoMT-apparaat.

Volgens onderzoek van Juniper Research zullen ziekenhuizen tegen 2026 meer dan 7 miljoen IoMT-apparaten in gebruik hebben. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021. Kijken we echter naar de beveiliging van deze IoT- en IoMT- apparaten, dan blijkt dit niet altijd goed geregeld te zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat het niet altijd mogelijk is om van deze apparaten het besturingssysteem of de firmware te updaten. Ook het op afstand beheren behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Dit zorgt voor een inconsistente beveiliging en dat maakt organisaties in de gezondheidszorg tot ideaal doelwit voor cybercriminelen.

Gaten in de beveiliging door IoT

Medische apparaten maken een instelling kwetsbaar. Deze apparatuur is ontworpen om de patient van dienst te zijn en de nadruk ligt op een correcte en betrouwbare werking. Bij Armis zien we dat het aspect beveiliging vaak te weinig aandacht krijgt en hierdoor ontstaan risico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen