Skip to main content

Het sluimerende gevaar van IoT EN IoMT in zorginstellingen

EPD s, bewakingssystemen, geautomatiseerde incheckbalies en zorg op afstand zijn slechts enkele praktijkvoorbeelden van ICT toepassingen in medische instellingen. Terwijl deze toepassingen betere en efficientere zorg mogelijk maken, vormen zij ook extra risico s en uitdagingen. Cybercriminelen vinden namelijk steeds vaker een weg naar binnen bij medische instellingen via deze ICT toepassingen. Omdat medische instellingen altijd zorg moeten kunnen bieden, moeten ze als kritieke infrastructuur gaan voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn, NIS2, die de regelgeving op het gebied van cybersecurity aanscherpt.

De laatste jaren zien we een toename van toepassingen op het gebied van IoT (Internet of Things) en IoMT (Internet of Medical Things) binnen de gezondheidszorg. Bij IoT en IoMT gaat het om alle (medische) apparaten die via een netwerk met elkaar zijn verbonden. Voorbeelden van IoMT zijn robotchirurgie, zorg op afstand, draagbare medische apparaten en geautomatiseerde toediening van medicijnen. Biomedische apparaten, zoals infuuspompen, ventilatoren en crash carts die wifi of bluetooth gebruiken tellen ook mee als IoMT-apparaat.

Volgens onderzoek van Juniper Research zullen ziekenhuizen tegen 2026 meer dan 7 miljoen IoMT-apparaten in gebruik hebben. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021. Kijken we echter naar de beveiliging van deze IoT- en IoMT- apparaten, dan blijkt dit niet altijd goed geregeld te zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat het niet altijd mogelijk is om van deze apparaten het besturingssysteem of de firmware te updaten. Ook het op afstand beheren behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Dit zorgt voor een inconsistente beveiliging en dat maakt organisaties in de gezondheidszorg tot ideaal doelwit voor cybercriminelen.

Gaten in de beveiliging door IoT

Medische apparaten maken een instelling kwetsbaar. Deze apparatuur is ontworpen om de patient van dienst te zijn en de nadruk ligt op een correcte en betrouwbare werking. Bij Armis zien we dat het aspect beveiliging vaak te weinig aandacht krijgt en hierdoor ontstaan risico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen