Populaire apps misleiden jou over welke persoonsgegevens ze van je verzamelen

De Mozilla Foundation, een internationale organisatie die onder andere privacy op het internet onderzoekt, heeft de privacystatements van de 40 meest gedownloade apps in de Google Play Store naast hun daadwerkelijke privacybeleid gelegd. De conclusie? 80 procent van de apps vertellen niet de volledige waarheid.

Google s Data Safety Form

Bijna een jaar geleden publiceerde Google zijn eigen Data Safety Form. De bedoeling van dit document was om het databeleid van apps transparant te maken. En hoewel de Mozilla Foundation niet overenthousiast is over de manier waarop het document is opgesteld, openbaarde Google hiermee wel een hoop informatie over de apps die in zijn Play Store beschikbaar zijn. Vooral dus op het gebied van welke persoonsgegevens deze apps verzamelen.

Het document werkt in een notendop zo: een ontwikkelaar die een app wil aanbieden aan de Play Store, moet een uitgebreide vragenlijst invullen. Daarin moet de ontwikkelaar verklaren welke persoonsgegevens de app gaat verzamelen en met welk doel. Dit kunnen (nogal privacygevoelige) gegevens zijn als: politieke-religieuze overtuiging, seksuele orientatie, toegang tot foto s en video s, Afspraken in je agenda (inclusief aanwezigen), browsegeschiedenis en nog meer.

40 apps onderzocht

Aan de hand van het aantal wereldwijde downloads koos de Mozilla Foundation de 40 meest populaire apps in de Play Store, waarvan de helft gratis apps en de andere helft betaalde apps zijn. Het privacybeleid van de invididuele apps werd naast de gegevens van het Data Safety Form gelegd.

Vervolgens kregen de apps een waardering: slecht, verbetering nodig en OK. In bijna 80 procent van de apps zaten in ieder geval wat verschillen tussen het beleid dat ze de consument voorschotelen en het beleid dat ze daadwerkelijk uitvoeren.

Slecht

16 van de 40 apps, ofwel 40 procent, kreeg een bijzonder slechte beoordeling. Voor deze apps geldt dat het databeleid op papier te veel verschilt van de manier waarop ze in werkelijkheid met jouw gegevens omgaan. De gratis apps zoals Facebook, Facebook Lite, Snapchat en Twitter vallen op in deze lijst. Maar ook betaalde spelletjes zoals Minecraft en Grand Theft Auto: San Andreas liegen over hun privacybeleid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen