Skip to main content

Populaire apps misleiden jou over welke persoonsgegevens ze van je verzamelen

De Mozilla Foundation, een internationale organisatie die onder andere privacy op het internet onderzoekt, heeft de privacystatements van de 40 meest gedownloade apps in de Google Play Store naast hun daadwerkelijke privacybeleid gelegd. De conclusie? 80 procent van de apps vertellen niet de volledige waarheid.

Google s Data Safety Form

Bijna een jaar geleden publiceerde Google zijn eigen Data Safety Form. De bedoeling van dit document was om het databeleid van apps transparant te maken. En hoewel de Mozilla Foundation niet overenthousiast is over de manier waarop het document is opgesteld, openbaarde Google hiermee wel een hoop informatie over de apps die in zijn Play Store beschikbaar zijn. Vooral dus op het gebied van welke persoonsgegevens deze apps verzamelen.

Het document werkt in een notendop zo: een ontwikkelaar die een app wil aanbieden aan de Play Store, moet een uitgebreide vragenlijst invullen. Daarin moet de ontwikkelaar verklaren welke persoonsgegevens de app gaat verzamelen en met welk doel. Dit kunnen (nogal privacygevoelige) gegevens zijn als: politieke-religieuze overtuiging, seksuele orientatie, toegang tot foto s en video s, Afspraken in je agenda (inclusief aanwezigen), browsegeschiedenis en nog meer.

40 apps onderzocht

Aan de hand van het aantal wereldwijde downloads koos de Mozilla Foundation de 40 meest populaire apps in de Play Store, waarvan de helft gratis apps en de andere helft betaalde apps zijn. Het privacybeleid van de invididuele apps werd naast de gegevens van het Data Safety Form gelegd.

Vervolgens kregen de apps een waardering: slecht, verbetering nodig en OK. In bijna 80 procent van de apps zaten in ieder geval wat verschillen tussen het beleid dat ze de consument voorschotelen en het beleid dat ze daadwerkelijk uitvoeren.

Slecht

16 van de 40 apps, ofwel 40 procent, kreeg een bijzonder slechte beoordeling. Voor deze apps geldt dat het databeleid op papier te veel verschilt van de manier waarop ze in werkelijkheid met jouw gegevens omgaan. De gratis apps zoals Facebook, Facebook Lite, Snapchat en Twitter vallen op in deze lijst. Maar ook betaalde spelletjes zoals Minecraft en Grand Theft Auto: San Andreas liegen over hun privacybeleid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen