Overheid kan Google Workspace vanaf juni GDPR proof gebruiken

De Rijksoverheid kan vanaf juni Google Workspace geheel volgens de GDPR regelgeving gebruiken. Dit schrijft verantwoordelijk minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het GDPR-proof gebruiken van Google Workspace heeft de Rijksoverheid een nieuwe overeenkomst gesloten met de techgigant. Deze overeenkomst moet een eerdere overeenkomst uit mei 2022 vervangen. Deze laatste overeenkomst bleek nog niet helemaal waterdicht te zijn voor het veilig gebruik van de productiviteitssuite.

Discussie sinds 2021

Sinds mei 2021 is er discussie tussen de Rijksoverheid en Google over de GDPR-veiligheid voor het gebruik van Google Workspace door de overheid. Dit omdat de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, aangaf dat de productiviteitssuite niet aan de GDPR voldeed. Er was weinig transparantie in dataverzameling en Google zou ook niet de meest strikt noodzakelijke data verwerken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen