Skip to main content

​Privacy: gegevensverzameling binnen apps kun je maar beter uitschakelen

Je herkent het misschien wel? Apps of toepassingen die zeggen beter voor jou te werken als je ze toestaat om bepaalde gegevens over jou en jouw gebruik te verzamelen en te analyseren. Binnen de instellingenmenu s van apps of toepassingen vind je vaak lange reeksen schuifknoppen of checkboxes die claimen dat de app of toepassing beter voor jou werkt, indien deze staan ingeschakeld.

Veel van dergelijke lijsten met schuifknoppen of checkboxes zijn het gevolg van de aanscherping van privacyvoorschriften in Europees verband. Het concrete gevolg hiervan is dat app-ontwikkelaars gebruikers vaker impliciet of expliciet om toestemming moeten vragen om gegenereerde gebruiksdata te mogen verzamelen en analyseren. Voorheen gebeurde zulke gegevensverzameling steevast onder de radar.

De techbedrijven draaien jou een loer

De Apples, Facebooks, Googles, Microsofts, Samsungs, Snapchats en TikToks van deze wereld draaien jou echter nog steeds een loer, want ze presenteren dit op een volstrekt bedenkelijke wijze. Zogenaamd werken hun apps of toepassingen beter voor jou, indien je hen toestaat om bepaalde gebruiksdata te verzamelen en te analyseren. Niets is echter minder waar. Indien je het gros van deze schuifknoppen of checkboxes weloverwogen uitschakelt, dan werken deze apps of toepassingen doorgaans nog gewoon als vanouds.

Keuzes die de integriteit of de functionaliteit van een app of toepassing daadwerkelijk in gevaar brengen, zijn namelijk zelden of nooit beschikbaar. App-ontwikkelaars kijken wel beter uit. Derhalve kun je een aanzienlijk deel van de schuifknoppen of checkboxes die betrekking hebben op gegevensverzameling om de app of toepassing zogenaamd beter voor jou te laten werken weloverwogen uitschakelen. Het gaat namelijk niet om jou, maar om het verzamelen van big data ten behoeve van deze techbedrijven zelf. Tegelijkertijd wordt deze informatie gebruikt om bedenkelijke algoritmen te voeden, waarmee jij wordt verleid om langer online te blijven binnen de app of toepassing.

Maar ik heb toch niets te verbergen?

Als je ook maar enigszins privacybewust bent, dan schakel je dergelijke instellingen uit principe grotendeels uit. Maar misschien doet het jou helemaal niets dat deze techbedrijven precies weten wat jij uitspookt op het internet? Kwaadwillenden kunnen met deze informatie potentieel echter ook jouw digitale gangen nagaan. Is het jou nog steeds om het even als jouw gegevens in handen vallen van online dievengildes of identiteitsdieven?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen