Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb

Cybercriminelen richten hun pijlen dit jaar vooral op het midden en kleinbedrijf, mkb. Vorig jaar was vooral het grootbedrijf het doelwit, maar dit jaar zijn de verschillen tussen de twee nog marginaal. Waar de risicoperceptie van het grootbedrijf sterk steeg, blijft die van kleinere ondernemingen echter gelijk.

ABN AMRO deed recent onderzoek onder 233 zakelijke klanten. Daaruit kwam naar voren dat de aandacht van cybercriminelen in 2023 steeds meer uitgaat naar kleinere ondernemingen. Zij doen echter weinig met deze ontwikkeling: hun risicoperceptie is nagenoeg gelijk gebleven. Bij grotere ondernemingen steeg de risicoperceptie wel sterk. Zij zijn ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen, omdat zij meestal met meer partners samenwerken, meer leveranciers hebben en ook nog eens meer klanten bedienen.

Steeds meer cybersecuritystandaarden

Kleine ondernemingen zullen aan de bak moeten met hun cybersecurity. Niet alleen uit oogpunt van de continuiteit van hun onderneming maar ook om te voorkomen dat ze als gevolg van onder andere nieuwe Europese regelgeving geen opdrachten meer krijgen. Hoewel de Europese NIS2-richtlijn niet van toepassing is op de kleinste ondernemingen zullen grotere klanten naar aanleiding hiervan wel met vragen kunnen aankloppen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen