Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta

Als de digitale euro er komt, hoopt minister van Financien Sigrid Kaag dat het vooral om een digitale vorm van contant geld gaat. Dat schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Op discussies over de digitale euro komen vaak felle reacties, vooral van mensen die vrezen dat de EU of de staat hiermee meer controle krijgt over het leven van mensen, omdat digitale transacties over het algemeen beter te volgen en te sturen zouden zijn dan contante betalingen. Maar Kaag hoopt juist op een grotere mate van anonimiteit ten opzichte van bestaande digitale betalingen.

Verder wil het kabinet dat de digitale euro op veel plekken is in te wisselen en voor iedereen toegankelijk en makkelijk te gebruiken moet zijn. De digitale munt moet ervoor zorgen dat personen, ook in de toekomst, toegang houden tot een veilig en betrouwbaar publiek betaalmiddel. De Europese Commissie komt volgende maand met een wetsvoorstel dat de juridische basis voor de eventuele digitale euro legt. Of de digitale munt er daadwerkelijk komt, is nog steeds niet zeker. Eind vorig jaar sprak Kaag nog van een kwestie van jaren.

Tegen programmeerbare munt

De Kamer vreest al enige tijd voor de programmeerbaarheid van de digitale euro. Daarmee zou de munt alleen voor bepaalde goederen of diensten (die bijvoorbeeld gezond of schoon zijn) kunnen worden gebruikt. De Eurogroep (van Europese ministers van Financien) heeft een krachtig politiek signaal afgegeven, vindt Kaag, door zich expliciet tegen de programmeerbaarheid uit te spreken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen