Skip to main content

Hoe Zeeuwse overheden samenwerken op gebied van cybersecurity

Dertien Zeeuwse gemeenten, het waterschap en de provincie willen samen een front vormen om het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken in Zeeland hun slag te slaan. In maart 2022 werd daarom de Intentieverklaring Zeeuwse norm weerbare overheid ondertekend, die onder meer uit informatiebeveiliging bestaat. In april vond daarom de eerste Zeeuwse CISO dag plaats.

Op de CISO-dag willen de deelnemers komen tot een gedegen plan van aanpak. Plaats van handeling: SintAnna, een voormalige rooms-katholieke kerk in Yerseke. Op het programma: een hoogmis van weerbaarheid, bewustwording en meerfactorauthenticatie. Naast de dertien gemeenten, het waterschap en de provincie is ook de Informatie Beveiligingsdienst (IBD) van de partij. Speciale gast is cybersecurityspecialist Brenno de Winter.

Verantwoordelijkheid

In een voorstelronde vertellen de CISO s waar ze trots op zijn en waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Veel deelnemers noemen het opzetten van een bewustwordingscampagne – al dan niet met behulp van cyberoefeningen, een escaperoom, een quiz of bordspel – als iets waarmee ze binnen hun organisatie flinke stappen maken. Steeds meer medewerkers en bestuurders nemen informatiebeveiliging serieus, stellen ze vast.

De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (het normenkader voor informatieveiligheid) en de nieuwe Europese NIS2-richtlijn levert de nodige uitdagingen op. De CISO s willen elkaar hiermee helpen en samenwerken, onder meer door gezamenlijk IT-specialisten te betrekken. Een ander onderwerp waarbij hulp en samenwerking gewenst is, is eigenaarschap bij bestuurders op dit thema. Veelgehoord binnen de muren van de kerk: Bestuurders voelen niet altijd voldoende de verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging. Ze denken al snel: dat is iets voor de ict ers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen