Skip to main content

Antwerpen worstelt met gevolgen hack

Ruim negen maanden na een grote cyberaanval op de systemen van Antwerpen, is de digitale dienstverlening van de Belgische gemeente nog altijd niet geheel op orde.

Inzage persoonsgegevens beperkt

Een van de belangrijkste beperkingen geldt voor de inzage in persoonsgegevens die inwoners kunnen eisen. Volgens de AVG moet Antwerpen binnen een maand inzage geven in welke persoonsgegevens ze van een inwoner heeft. Inzage geven kan Antwerpen nu echter hoogstens in zeer beperkte mate en al helemaal niet binnen de gestelde termijn. De stad heeft een verlenging van die termijn toegekend gekregen.

Buit blijft onbekend

Bovendien weet Antwerpen niet wat er door de hack met de persoonsgegevens van zijn inwoners is gebeurd. De stad gaat er vanuit op basis van de informatie die nu voorhanden is, dat de aanvallers alleen interne administratieve gegevens hebben buitgemaakt en geen data van burgers. Maar zeker is dat niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen