Skip to main content

Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving

Het kabinet trekt flink wat geld uit voor het toezicht op cybersecurity en de nieuwe wetten en regels op digitaal gebied, waaronder de herziene netwerk en informatiebeveiligingsrichtlijn NIS2. Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, krijgt liefst 34 miljoen euro te besteden, terwijl ook het Digital Trust Center, DTC, meer armslag krijgt. De integratie van beide organisaties moet eind volgend jaar zijn gerealiseerd.

De brancheorganisaties NLdigital en DINL (Digitale Infrastructuur Nederland) zijn verheugd dat de financiele basis hiervoor is gelegd. Rene Corbijn, hoofd beleid en public affairs bij NLdigital en Michiel Steltman, directeur Stichting DINL, noemen beiden het regelen van het toezicht als een positief punt uit de Miljoenennota.

Extra geld was ook hard nodig want de taak van het NCSC breidt uit door de komst van NIS2 teneinde de digitale weerbaarheid van de digitale infrastructuur en energiesector omhoog te brengen. Ruim tienduizend organisaties in Nederland moeten na implementatie ervan beveiligingsmaatregelen treffen (zorgplicht). Ook krijgen ze een meldplicht van incidenten. Steltman is verrast over het grote aantal betrokken bedrijven en instellingen.

Budget

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) krijgt vanaf 2024 extra middelen voor het toezicht op de naleving van de Europese NIS2- en CER-richtlijnen, alsmede de Netwerkcode Cybersecurity Elektriciteitssector. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen