Skip to main content

Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak

Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens om te beoordelen of de huidige manier waarop patientgegevens van huisartsen worden opgeslagen door een commerciele partij door de beugel kan. Ook zijn huisartsen zelf verantwoordelijk voor het vragen van toestemming en voorlichting geven aan patienten over die dataopslag. Dat stelt minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, VWS, Ernst Kuipers in antwoorden op Kamervragen.

De minister antwoordt op vragen van kamerlid Van Haga (Groep Van Haga). Hij stelde de vragen naar aanleiding van een artikel in NRC. Daarin uiten huisartsen hun zorgen over medische gegevens van miljoenen Nederlanders die wekelijks worden gekopieerd naar de servers van een commercieel softwarebedrijf. Het gaat om VIP Live-software van het Leidse bedrijf Calculus, dat onderdeel is van Topicus. Dat maakt van de aangesloten huisartsenpraktijken iedere week een kopie van de gehele patientenadministratie. Daardoor moeten gegevens van patienten met chronische aandoeningen, zoals diabetes, beter uitgewisseld worden tussen behandelaren.

Die kopieen bevatten ook de data van patienten die geen chronische aandoening hebben, het gaat onder meer om medische dossiers, laboratoriumuitkomsten, medicijngebruik en persoonlijke notities van de huisarts. Die kopieen worden versleuteld opgeslagen, alleen de huisarts kan ze inzien.

AP

De Autoriteit Persoonsgegevens voerde in 2018 een vooronderzoek uit naar de rol van Calculus en de opslag van de kopieen van de huisartsendossiers, maar zag geen aanleiding tot een vervolgonderzoek. Kuipers reageert: De reden om geen vervolgonderzoek te doen was tweeledig. De AP constateerde dat de geextraheerde gegevens meteen automatisch worden versleuteld en alleen toegankelijk zijn voor de huisarts (die de sleutel heeft). De softwareleverancier en de ketenzorggroep hebben geen sleutel. Daarnaast worden medische gegevens niet met externen gedeeld, voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of statistiek.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen