Skip to main content

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker

De Stichting Bescherming Privacybelangen, SBP, en de Consumentenbond klagen Google aan. De zoekgigant heeft de privacy van duizenden Nederlanders geschonden, vinden de instanties. Zij eisen een schadevergoeding van 750 euro per deelnemer aan de massaclaim.

De twee instanties verwijten Google al langer dat het op illegale wijze data van Nederlanders verzamelt. In mei van dit jaar zeiden de organisaties dit ook al, en boden zij Google de kans om vrijwillig te stoppen met de manier van dataverzamelen, en om de getroffen Nederlanders een schadevergoeding te betalen.

De Stichting heeft met Google over al deze zaken gesproken, zonder resultaat. Het is nu aan de rechter om de praktijken van Google een halt toe te roepen, zegt voorzitter Ada van der Veer van de SBP. Bij de massaclaim hebben zich inmiddels 82.000 Nederlanders aangesloten.

De klacht draait om dataprofielen en hun rol bij advertenties. Google verkoopt enerzijds advertentieruimte aan veel bedrijven, als een van de grootste advertentieplatformen ter wereld. Ondertussen bouwt Google via cookies nauwkeurige dataprofielen op van gebruikers, zodat het reclame op maat kan leveren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen