Skip to main content

Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK

De beruchte cybercrimebende Trickbot, die werkt vanuit Rusland, wordt vanuit het buitenland harder aangepakt. Arrestaties zijn in wezen uitgesloten, maar inbeslagname en blokkeren van zakelijke belangen kan wel. De VS en het VK noemen nu elf individuen, die als beheerders, managers en ontwikkelaars hebben bijgedragen aan de cybercriminele activiteiten van Trickbot.

De regeringen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leggen sancties op extra leden van de Russische cyberbende. Begin dit jaar zijn al zeven kopstukken het doelwit geworden van formele maatregelen, die geldstromen moeten afsnijden. De elf bendeleden die nu op de korrel worden genomen, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan digitale afpersing.

Ziekenhuizen, tijdens corona

De Russische bende heeft ransomware geinstalleerd op systemen van uiteenlopende organisaties en bedrijven. Onder die slachtoffers bevinden zich scholen, ziekenhuizen, overheden plus andere partijen in zogeheten kritieke infrastructuur van landen. Daarbij hebben de Trickbot-leden dus losgeld geeist, om de gegijzelde systemen weer vrij te geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen