Skip to main content

Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde

Een samenwerkingsverband van internationale politiediensten, waar ook Nederland aan deelnam, heeft een groot botnet offline gehaald. Qakbot, of Qbot, was een van s werelds grootste botnets en had 700.000 computers geinfecteerd om er ransomware en andere malware op uit te voeren.

De actie, Operation Duck Hunt, werd geleid door de Verenigde Staten. Ook het Team High Tech Crime van de Nederlandse Landelijke Eenheid deed met de operatie mee, samen met politiediensten uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenie en Letland. Ook waren enkele security- en beveiligingsbedrijven bij de operatie betrokken waaronder Fox-IT en Northwave, net als instanties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum. De operatie richtte zich tegen het beheer van Qakbot, een groot botnet met een internationale infrastructuur.

Qakbot, dat ook bekend stond als Qbot en Pinkslipbot, was een vorm van malware die via spammails met geinfecteerde bijlagen werd verstuurd. De malware werd onder andere gebruikt om beruchte ransomwarevarianten te verspreiden, waaronder Conti en REvil. Ransomware was niet de enige vorm van cybercrime die via Qakbot werd verspreid. Het botnet werd ook ingezet voor het stelen van financiele data of inloggegevens.

Uniek aan Qakbot was dat het gaat om een botnet. De beheerders ervan konden alle geinfecteerde computers tegelijk aansturen vanuit een centrale infrastructuur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen