Skip to main content

1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels

Onwetendheid over privacyregels zorgt voor onveilig gebruik van persoonsgegevens. 35 Procent van de mkb bedrijven is niet goed op de hoogte van wetgeving rondom persoonlijke gegevens en verwerkt deze gegevens ook niet op de juiste manier. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spaendonck naar de kennis over privacy onder mkb ers.

Gegevens van nieuwe medewerkers worden onveilig gecommuniceerd

Uit het onderzoek, dat is gedaan onder 717 mkb-bedrijven tot 50 medewerkers, blijkt dat 55 procent van de respondenten gegevens van nieuwe medewerkers via mail naar het accountants- of administratiekantoor verstuurt. Autoriteit Persoonsgegevens vermeld op hun site dat het versturen van persoonsgegevens via onbeveiligde mail niet meer toegestaan is. Het gebruik van een onbeveiligde mailservice kan ervoor zorgen dat de persoonlijke informatie in de verkeerde handen valt. Dit kan zelfs leiden tot identiteitsfraude.

Maak je toch gebruik van e-mail bij het versturen van persoonlijke gegevens? Zorg ervoor dat deze communicatie op een veilige versleutelde manier wordt verstuurd.

Personeelsdossiers worden niet veilig bewaard

Van de respondenten geeft 53 procent aan dat ze nog steeds een (deels) fysiek personeelsdossier hebben. Bij 11 procent van deze bedrijven ligt het dossier niet op een afgesloten plek.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen