Skip to main content

Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel

Het Franse parlementslid Philippe Latombe stapt naar het Europees Gerechtshof om het EU US Data Privacy Framework aan te vechten. Dankzij de overeenkomst was het na een lange juridische strijd voor bedrijven weer mogelijk om persoonsgegevens van Europa naar de VS te sturen.

De Europese Commissie en de Amerikaanse regering maakten twee maanden geleden een einde aan jaren van juridische onzekerheid voor bedrijven rondom het mogen uitwisselen van gegevens. Ze lijken zich dankzij Latombe alweer op te moeten maken voor een nieuwe juridische strijd, meldt Politico.

In 2020 klapte het Privacy Shield, de opvolger van Safe Harbor-overeenkomst, waarna er bijna 2,5 jaar onduidelijkheid heerste. Het Hof van Justitie van de EU verklaarde het akkoord destijds nietig omdat er zorgen bestonden over Amerikaanse inlichtingendiensten die gemakkelijk toegang kregen tot data van Europese burgers. In juli werd er na lange onderhandelingen dan toch een akkoord bereikt.  Het Data Privacy Framework zou alweer de derde regeling kunnen zijn die nietig wordt verklaard.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen