Skip to main content

De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen

Zijn logistieke bedrijven opgewassen tegen hackers? Lees hier de visie van Frank Breedijk, chief information security officer bij IT consultant Schuberg Philis.

De digitalisering is in de logistieke sector inmiddels overal behoorlijk doorgedrongen, maar het besef dat je een digitaal bedrijf aan het worden bent loopt soms nog wat achter. Veel transportbedrijven zien hun kernproces nog steeds in de assets die rondrijden, maar als de IT uitvalt wordt dat wel een heel stuk moeilijker om aan te sturen. Transporteurs onderschatten soms nog het belang van weerbaarheid in hun digitale processen. Er worden steeds meer data gedeeld tussen bedrijven en als het mis gaat, gaat de impact daardoor veel verder dan alleen je eigen bedrijf. Een bekend voorbeeld is de kaas-hack bij Bakker Logistiek. Het grootste gevolg daarvan was dat bij Albert Heijn de schappen leeg raakten.

De impact van DDoS-aanvallen – zoals laatst die op de havenbeheerders – valt vaak mee. De website, de digitale folder, is even niet beschikbaar, en dat is het. Tegen DDoS kun je jezelf in principe wel wapenen, maar het is altijd een afweging hoeveel geld en energie je daarin steekt ten opzichte van hoe erg het is als je website er even uit ligt. Je moet goed kijken naar de scheiding tussen vitale en niet-vitale processen. Als een systeem als Portbase eruit ligt, heeft de hele sector een probleem. Zet deze processen dus niet bij elkaar op hetzelfde netwerk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen