Skip to main content

De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen

Zijn logistieke bedrijven opgewassen tegen hackers? Lees hier de visie van Frank Breedijk, chief information security officer bij IT consultant Schuberg Philis.

De digitalisering is in de logistieke sector inmiddels overal behoorlijk doorgedrongen, maar het besef dat je een digitaal bedrijf aan het worden bent loopt soms nog wat achter. Veel transportbedrijven zien hun kernproces nog steeds in de assets die rondrijden, maar als de IT uitvalt wordt dat wel een heel stuk moeilijker om aan te sturen. Transporteurs onderschatten soms nog het belang van weerbaarheid in hun digitale processen. Er worden steeds meer data gedeeld tussen bedrijven en als het mis gaat, gaat de impact daardoor veel verder dan alleen je eigen bedrijf. Een bekend voorbeeld is de kaas-hack bij Bakker Logistiek. Het grootste gevolg daarvan was dat bij Albert Heijn de schappen leeg raakten.

De impact van DDoS-aanvallen – zoals laatst die op de havenbeheerders – valt vaak mee. De website, de digitale folder, is even niet beschikbaar, en dat is het. Tegen DDoS kun je jezelf in principe wel wapenen, maar het is altijd een afweging hoeveel geld en energie je daarin steekt ten opzichte van hoe erg het is als je website er even uit ligt. Je moet goed kijken naar de scheiding tussen vitale en niet-vitale processen. Als een systeem als Portbase eruit ligt, heeft de hele sector een probleem. Zet deze processen dus niet bij elkaar op hetzelfde netwerk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen