Skip to main content

TNO slaat alarm om ai dreiging in cybersecurity

Artificial intelligence, ai, heeft de potentie om binnen vijf jaar het cybersecuritylandschap op zijn kop te zetten. Als cyberbeveiligers niet snel stappen zetten, is de kans groot dat de digitale infrastructuur tussen nu en 2028 onvoldoende valt te beschermen.

Dit blijkt uit de toekomstvisie die TNO samen met ABN Amro, Achmea, ASML, Belastingdienst en ING heeft opgesteld. Hieraan gekoppeld was de ontwikkeling van een ai-raamwerk dat beveiligingsexperts helpt hun taken beter te verrichten, 

In het project PurpleAI bekijken de onderzoekers van het Partnership for Cyber Security Innovation, PCSI, hoe ontwrichtend ai kan werken. Ze bereiden zich voor op een tijdperk waarin zowel de aanvallers als verdedigers ai toepassen.

Red en blue teams

Centraal stond de vraag of het mogelijk is een systeem te ontwikkelen dat een it-omgeving simuleert waarin machine learning zowel de zogenaamde red teams als de blue teams helpt zich continu te verbeteren. Red teams, zoals pentesters en ethische hackers, zoeken naar kwetsbaarheden in de infrastructuur die ze moeten beschermen. Ze kruipen als het ware in de huid van aanvallers die gebruik maken van, generatieve, ai. Door deze tegenstanders voor te zijn kunnen ze gevaren afwenden.

De blue teams, soc s, incident responders en threat intelligence teams, kunnen overgaan tot het gebruik van ai om hun verdediging te automatiseren. Helemaal mooi zou zijn als ai-software een flink deel van hun werk kan overnemen en zelfstandig te werk kan gaan. Het samenspel tussen beide teams wordt purple teaming genoemd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen