Skip to main content

Data is de nieuwe goudmijn waar criminelen steeds meer gebruik van maken

In drie jaar tijd zou een 21 jarige man uit Zandvoort samen met medeverdachten miljoenen hebben verdiend met het afpersen en afdreigen van bedrijven en instellingen in binnen en buitenland. De man heeft ook ingebroken op de netwerken van bedrijven en instellingen en daar gegevens gestolen. Op zijn computer zijn vermoedelijk gestolen persoonsgegevens aangetroffen van tientallen miljoenen personen, deels verkregen door zelf te hacken, deels door aankoop of ruilen met andere hackers. Met het doorverkopen of uitwisselen van deze data heeft hij volgens het OM ook anderen gefaciliteerd in hun criminele business. De schade voor de getroffen bedrijven en instellingen loopt in de miljoenen. De impact op personen is ingrijpend. Tegen de 21 jarige man eiste het OM vandaag zes jaar gevangenisstraf. 

Data wordt tegenwoordig beschouwd als het nieuwe goud en criminelen maken er graag gebruik van voor allerlei vormen van criminaliteit zoals phishing, online oplichting en identiteitsfraude. Het zijn ingrijpende delicten waar de laatste jaren veel Nederlanders slachtoffers van zijn geworden.

Het vertrouwen in de e mail, op internetbankieren of mensen die je opbellen vanuit een organisatie als de bank, is daardoor ernstig geschaad, terwijl we tegelijkertijd in deze gedigitaliseerde wereld juist afhankelijk zijn van deze middelen, zei de officier van justitie vandaag op zitting in de strafzaak tegen de 21 jarige verdachte.

Impact

Het onderzoek naar de verdachte is gestart met een aangifte van een Amsterdams bedrijf in maart 2021. Niet alle getroffen bedrijven en instellingen hebben aangifte gedaan. Zij lopen namelijk het risico in de media te worden weggezet als een organisatie die hun zaakjes niet op orde had. Deze zaak wijst echter uit dat het helemaal niet bijzonder is dat ze slachtoffer zijn geworden, stelt de officier van justitie. Het zou daarom onterecht zijn om hen er negatief uit te pikken.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen