Skip to main content

Samen op de bres voor nog 10 jaar informatiebeveiliging

De informatiebeveiligingsdienst, IBD, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, vierde haar tiende verjaardag in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het werd een feestje van terugkijken en vooruitblikken met CISO s, FG s en PO s van gemeenten uit het hele land. Demissionair staatssecretaris Van Huffelen kwam persoonlijk langs om te feliciteren.

Na een decennium aan pionieren komen de vakgebieden privacy en security in een nieuwe fase. Een waar alle medewerkers van gemeenten zich nog meer bewust zijn van het belang van gegevensbescherming en digitale veiligheid. Dat is mooi, want de komende 10 jaar neemt het aantal dreigingen van buitenaf alleen maar toe. Ook Europese wet en regelgeving gaat voor werk zorgen. De boodschap van het evenement was dan ook: alleen samen gaan we het redden.

Vaders van de IBD

De rode draad van het programma werd verzorgd door de theatersporters en muzikanten van MiER, een bureau voor zakelijke evenementen. Zij vroegen zich af: omdat IBD is ontstaan vanuit de behoefte van gemeenten, wie was tien jaar geleden dan de meest behoeftige? Wie stond mede aan de wieg van de IBD? Dat bleek Gerard van de gemeente Apeldoorn. Ik werd niet goed geholpen door de VNG. Hij voegde snel toe: Nu wel. Bart Drewes stak zijn hand op, gemeentesecretaris bij de gemeente Bronkhorst: Ik werkte toen bij de VNG en werd gek van gemeenten die niet wisten wat ze moesten doen. Dat was in de tijd van DigiNotar. Ik dacht: we moeten iets creeren. En zo werd het programma onverwacht geopend met de geestelijk vaders van de IBD.

Voor en achteruit kijken

Nausikaa Efstratiades, hoofd van de IBD, keek terug op haar eerste werkdag bij KING, de voorloper van VNG Realisatie. Het was de maandag na de DigiNotar crisis en de telefoon stond roodgloeiend. Het was mijn eerste dag, maar ben maar gewoon gaan helpen met het beantwoorden van alle telefoontjes. Om gemeenten te informeren wat er aan de hand was en te adviseren wat ze moesten doen. Zo ben ik in het vak gerold. Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie, keek vooruit en zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. De komende 10 jaar worden nog uitdagender, maar we staan klaar. We hebben het netwerk, we hebben de mensen, we hebben een visie, we hebben een richting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen