Skip to main content

Samen op de bres voor nog 10 jaar informatiebeveiliging

De informatiebeveiligingsdienst, IBD, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, vierde haar tiende verjaardag in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het werd een feestje van terugkijken en vooruitblikken met CISO s, FG s en PO s van gemeenten uit het hele land. Demissionair staatssecretaris Van Huffelen kwam persoonlijk langs om te feliciteren.

Na een decennium aan pionieren komen de vakgebieden privacy en security in een nieuwe fase. Een waar alle medewerkers van gemeenten zich nog meer bewust zijn van het belang van gegevensbescherming en digitale veiligheid. Dat is mooi, want de komende 10 jaar neemt het aantal dreigingen van buitenaf alleen maar toe. Ook Europese wet en regelgeving gaat voor werk zorgen. De boodschap van het evenement was dan ook: alleen samen gaan we het redden.

Vaders van de IBD

De rode draad van het programma werd verzorgd door de theatersporters en muzikanten van MiER, een bureau voor zakelijke evenementen. Zij vroegen zich af: omdat IBD is ontstaan vanuit de behoefte van gemeenten, wie was tien jaar geleden dan de meest behoeftige? Wie stond mede aan de wieg van de IBD? Dat bleek Gerard van de gemeente Apeldoorn. Ik werd niet goed geholpen door de VNG. Hij voegde snel toe: Nu wel. Bart Drewes stak zijn hand op, gemeentesecretaris bij de gemeente Bronkhorst: Ik werkte toen bij de VNG en werd gek van gemeenten die niet wisten wat ze moesten doen. Dat was in de tijd van DigiNotar. Ik dacht: we moeten iets creeren. En zo werd het programma onverwacht geopend met de geestelijk vaders van de IBD.

Voor en achteruit kijken

Nausikaa Efstratiades, hoofd van de IBD, keek terug op haar eerste werkdag bij KING, de voorloper van VNG Realisatie. Het was de maandag na de DigiNotar crisis en de telefoon stond roodgloeiend. Het was mijn eerste dag, maar ben maar gewoon gaan helpen met het beantwoorden van alle telefoontjes. Om gemeenten te informeren wat er aan de hand was en te adviseren wat ze moesten doen. Zo ben ik in het vak gerold. Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie, keek vooruit en zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. De komende 10 jaar worden nog uitdagender, maar we staan klaar. We hebben het netwerk, we hebben de mensen, we hebben een visie, we hebben een richting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen