Skip to main content

De Jonge over Wiv uitbreiding: Nederland ideale vindplaats voor internettaps, geen zorg over journalistendata

De Tweede Kamer zal later waarschijnlijk instemmen met aanpassingen op de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, Wiv, uit 2017. Inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. Tijdens het zogeheten wetgevingsoverleg heeft expert Bert Hubert opmerkelijke uitspraken van verantwoordelijk minister De Jonge uitgelicht, die in zijn handen wrijft over het belangrijke internetknooppunt dat Nederland is en de opties die dat voor tappen opent.

Hubert deed eerder een vergeefse oproep om de aanpassingen aan de Wiv controversieel te verklaren. Dat gebeurde niet. Zorgen van politieke partijen over onder meer de privacy van burgers en het toezicht op de diensten zouden inmiddels voldoende zijn weggenomen.

We zijn niet geinteresseerd in het Netflix gedrag van uw buurman. We zijn geinteresseerd in de Russen, zei De Jonge vorige week, in een populair citaat. In zijn persoonlijk verslag licht Hubert andere, meer opmerkelijke uitspraken van De Jonge uit.

Ook werd een woordelijk, nog ongecorrigeerd woordelijk verslag van het debat gepubliceerd op de site van de Tweede Kamer, waar we uit citeren.

Onder meer stelt de demissionaire minister De Jonge dat er op dit moment simpelweg te weinig kabelinterceptie plaatsvindt. Het quid pro quo principe tussen inlichtingendiensten, waarbij meer data leveren meer data retour betekent, zou Nederland back in the game brengen bij buitenlandse inlichtingendiensten. In de huidige wet zouden Nederlandse inlichtingendiensten volgens De Jonge aan de ketting liggen.

De uitbreiding van de Wiv is daarom nodig, aldus De Jonge. Het gerichtheidscriterium, dat een reden om te tappen voorschrijft voor wordt getapt, zou wat hem betreft moeten minder strikt moeten worden. Je weet niet precies wat je zoekt, je weet ook niet precies waar je het moet zoeken, omdat het gaat om dreigingen die niet op voorhand bekend zijn, stelde De Jonge vorige week.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen