Skip to main content

De Jonge over Wiv uitbreiding: Nederland ideale vindplaats voor internettaps, geen zorg over journalistendata

De Tweede Kamer zal later waarschijnlijk instemmen met aanpassingen op de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, Wiv, uit 2017. Inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. Tijdens het zogeheten wetgevingsoverleg heeft expert Bert Hubert opmerkelijke uitspraken van verantwoordelijk minister De Jonge uitgelicht, die in zijn handen wrijft over het belangrijke internetknooppunt dat Nederland is en de opties die dat voor tappen opent.

Hubert deed eerder een vergeefse oproep om de aanpassingen aan de Wiv controversieel te verklaren. Dat gebeurde niet. Zorgen van politieke partijen over onder meer de privacy van burgers en het toezicht op de diensten zouden inmiddels voldoende zijn weggenomen.

We zijn niet geinteresseerd in het Netflix gedrag van uw buurman. We zijn geinteresseerd in de Russen, zei De Jonge vorige week, in een populair citaat. In zijn persoonlijk verslag licht Hubert andere, meer opmerkelijke uitspraken van De Jonge uit.

Ook werd een woordelijk, nog ongecorrigeerd woordelijk verslag van het debat gepubliceerd op de site van de Tweede Kamer, waar we uit citeren.

Onder meer stelt de demissionaire minister De Jonge dat er op dit moment simpelweg te weinig kabelinterceptie plaatsvindt. Het quid pro quo principe tussen inlichtingendiensten, waarbij meer data leveren meer data retour betekent, zou Nederland back in the game brengen bij buitenlandse inlichtingendiensten. In de huidige wet zouden Nederlandse inlichtingendiensten volgens De Jonge aan de ketting liggen.

De uitbreiding van de Wiv is daarom nodig, aldus De Jonge. Het gerichtheidscriterium, dat een reden om te tappen voorschrijft voor wordt getapt, zou wat hem betreft moeten minder strikt moeten worden. Je weet niet precies wat je zoekt, je weet ook niet precies waar je het moet zoeken, omdat het gaat om dreigingen die niet op voorhand bekend zijn, stelde De Jonge vorige week.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen