Skip to main content

Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen

Opnieuw probeert Enschede onder een boete van zes ton uit te komen die het kreeg opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Eerdere procedures tegen de boete wegens privacy schending leverde niets op. Nu probeert de gemeente zijn gelijk te halen bij de bestuursrechter.

Enschede telde en volgde zo n twee jaar lang bezoekers van de binnenstad via het wifi signaal van hun mobiele telefoon. Tot de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, daar een stokje voor stak. Uiteraard wil de gemeente dat de boete van zes ton, een flinke aderlating in de begroting, van tafel gaat.

Maar belangrijker in de strafeis is misschien wel het feit dat de bestuursrechter wordt gevraagd om in de zaak te voorzien. Dat betekent concreet dat de rechter wordt gevraagd om te oordelen of er bij het wifitellen in Enschede sprake is geweest van het delen van persoonsgegevens.

Wat deed de gemeente Enschede precies?

Tussen mei 2018 en april 2020 liet de gemeente Enschede het bedrijf RMC via de zogeheten CityTraffic methode binnenstadbezoekers tellen. Verspreid door het centrum werden sensoren geplaats die het wifisignaal van een smartphone opvangen, ook als deze niet met een netwerk is verbonden. In het wifisignaal zit een code, het zogeheten MAC adres, die uniek is voor elke telefoon.

Op deze wijze kon de gemeente niet alleen op elk moment van de dag een accurate schatting maken van de drukte in de binnenstad, maar ook nog eens zien hoe deze bezoekers zich door de stad bewogen. Denk aan het unieke MAC adres dat bij de Kalanderstraat binnenkomt en twintig minuten later via de Zuiderhagen bij de Markstraat opduikt. Het zegt iets over de looproute en dat is onder meer handige informatie bij de acquisitie van nieuwe winkels.

Miljoen bezoekers geteld

In mei 2020 stopte Ensschede abrupt met de tellingen. De Autoriteit Persoonsgegevens had een melding van Enschedeer Dave Borghuis gekregen en kondigde een onderzoek aan. Een jaar later kwam het oordeel: de privacywaakhond legde de gemeente een bestuurlijke boete van 600.000 euro op vanwege het delen van persoonsgegevens. Zulke boetes kunnen enorm oplopen op basis van de omvang. In Enschede werden in twee jaar tijd ongeveer een miljoen wifi apparaten, dus mensen, geteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen