Skip to main content

Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen

Opnieuw probeert Enschede onder een boete van zes ton uit te komen die het kreeg opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Eerdere procedures tegen de boete wegens privacy schending leverde niets op. Nu probeert de gemeente zijn gelijk te halen bij de bestuursrechter.

Enschede telde en volgde zo n twee jaar lang bezoekers van de binnenstad via het wifi signaal van hun mobiele telefoon. Tot de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, daar een stokje voor stak. Uiteraard wil de gemeente dat de boete van zes ton, een flinke aderlating in de begroting, van tafel gaat.

Maar belangrijker in de strafeis is misschien wel het feit dat de bestuursrechter wordt gevraagd om in de zaak te voorzien. Dat betekent concreet dat de rechter wordt gevraagd om te oordelen of er bij het wifitellen in Enschede sprake is geweest van het delen van persoonsgegevens.

Wat deed de gemeente Enschede precies?

Tussen mei 2018 en april 2020 liet de gemeente Enschede het bedrijf RMC via de zogeheten CityTraffic methode binnenstadbezoekers tellen. Verspreid door het centrum werden sensoren geplaats die het wifisignaal van een smartphone opvangen, ook als deze niet met een netwerk is verbonden. In het wifisignaal zit een code, het zogeheten MAC adres, die uniek is voor elke telefoon.

Op deze wijze kon de gemeente niet alleen op elk moment van de dag een accurate schatting maken van de drukte in de binnenstad, maar ook nog eens zien hoe deze bezoekers zich door de stad bewogen. Denk aan het unieke MAC adres dat bij de Kalanderstraat binnenkomt en twintig minuten later via de Zuiderhagen bij de Markstraat opduikt. Het zegt iets over de looproute en dat is onder meer handige informatie bij de acquisitie van nieuwe winkels.

Miljoen bezoekers geteld

In mei 2020 stopte Ensschede abrupt met de tellingen. De Autoriteit Persoonsgegevens had een melding van Enschedeer Dave Borghuis gekregen en kondigde een onderzoek aan. Een jaar later kwam het oordeel: de privacywaakhond legde de gemeente een bestuurlijke boete van 600.000 euro op vanwege het delen van persoonsgegevens. Zulke boetes kunnen enorm oplopen op basis van de omvang. In Enschede werden in twee jaar tijd ongeveer een miljoen wifi apparaten, dus mensen, geteld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen
Tekort aan technische vaardigheden zet bestaand IT personeel onder druk
Verder lezen
Water, afval en energiesector harder geraakt door cybercriminelen
Verder lezen
Datalek bij Limburg.net trof meer dan 290.000 klanten
Verder lezen