Skip to main content

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels

Cybersecurity is een hot topic dat steeds meer aandacht krijgt. Dagelijks komen er berichten in de media over hackpogingen en ook accountants stellen steeds meer vragen vanuit het perspectief van de jaarrekening. Daarnaast volgt er ook steeds meer wet en regelgeving.

Meld u aan voor het webinar.

Vanuit Europa zullen er binnenkort nieuwe wettelijke cybersecurity regels in werking treden als gevolg van de NIS2 richtlijn. Deze nieuwe richtlijn wordt naar verwachting van kracht in oktober 2024 in nationale wetgeving en zal aanzienlijke eisen stellen aan het cybersecurityniveau van organisaties die in verschillende maatschappelijk essentiele sectoren als essentieel of belangrijk worden beschouwd.

Geldt NIS2 ook voor u?

Welke organisaties zullen onder de NIS2 vallen? En welke maatregelen moeten er worden genomen om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen? Om hier duidelijkheid over te verschaffen heeft de Rijksoverheid vorige week een zelfevaluatie vragenlijst uitgebracht. Hiermee kunnen ondernemers zien of ze onder de NIS2 richtlijn zullen vallen. Ook organisaties die zelf niet zijn te typeren als essentieel, maar wel zaken doen met deze partijen, kunnen met de nieuwe richtlijn te maken krijgen.

Maak uw organisatie klaar voor de nieuwe NIS2 regelgeving met de juiste maatregelen. 

Hoewel de beheersmaatregelen nog niet zijn geformaliseerd in nationale wetgeving, bieden bestaande raamwerken zoals de ISO 27001 standaard concrete handvatten. Dit raamwerk is recent ingrijpend gewijzigd met de toevoeging van 11 nieuwe beveiligingsmaatregelen, waaronder informatiebeveiliging bij het gebruik van Cloudservices, A.5.23.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen