Skip to main content

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels

Cybersecurity is een hot topic dat steeds meer aandacht krijgt. Dagelijks komen er berichten in de media over hackpogingen en ook accountants stellen steeds meer vragen vanuit het perspectief van de jaarrekening. Daarnaast volgt er ook steeds meer wet en regelgeving.

Meld u aan voor het webinar.

Vanuit Europa zullen er binnenkort nieuwe wettelijke cybersecurity regels in werking treden als gevolg van de NIS2 richtlijn. Deze nieuwe richtlijn wordt naar verwachting van kracht in oktober 2024 in nationale wetgeving en zal aanzienlijke eisen stellen aan het cybersecurityniveau van organisaties die in verschillende maatschappelijk essentiele sectoren als essentieel of belangrijk worden beschouwd.

Geldt NIS2 ook voor u?

Welke organisaties zullen onder de NIS2 vallen? En welke maatregelen moeten er worden genomen om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen? Om hier duidelijkheid over te verschaffen heeft de Rijksoverheid vorige week een zelfevaluatie vragenlijst uitgebracht. Hiermee kunnen ondernemers zien of ze onder de NIS2 richtlijn zullen vallen. Ook organisaties die zelf niet zijn te typeren als essentieel, maar wel zaken doen met deze partijen, kunnen met de nieuwe richtlijn te maken krijgen.

Maak uw organisatie klaar voor de nieuwe NIS2 regelgeving met de juiste maatregelen. 

Hoewel de beheersmaatregelen nog niet zijn geformaliseerd in nationale wetgeving, bieden bestaande raamwerken zoals de ISO 27001 standaard concrete handvatten. Dit raamwerk is recent ingrijpend gewijzigd met de toevoeging van 11 nieuwe beveiligingsmaatregelen, waaronder informatiebeveiliging bij het gebruik van Cloudservices, A.5.23.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen