Skip to main content

CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden

Meer tijd is nodig om het toezicht op het rijksbreed it beheer te verbeteren zoals de Algemene Rekenkamer eerder heeft geadviseerd. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Binnenlandse Zaken, werkt nog aan een algemene herziening van het cio stelsel om die rol steviger in te kunnen vullen.

In het eerste kwartaal van 2024 komt er een update op het besluit cio stelsel, zo meldt minister Hugo de Jonge, BZK, in een brief aan de Tweede Kamer. Meerdere onderraden worden toegevoegd aan het CIO beraad. Te denken valt aan de CTO raad – technologie, Architectuur raad, CPO raad – privacy, en de CDO raad – data.

De Auditdienst Rijk, ADR, komt in het voorjaar met een evaluatie van het huidige cio stelsel. Van Huffelen kondigt alvast twee belangrijke maatregelen aan. Door een jaarlijks terugkerend inzicht in de volwassenheid van het it beheer is actief te sturen op het verbeteren van dat beheer. Deze sturing zal gedaan worden via dezelfde methode die nu gebruikt wordt voor de informatiebeveiliging binnen het ciso stelsel. De cio s en ciso s gaan jaarlijks in gesprek over de departementale plannen om de bedrijfsvoering te verbeteren en rapporteren daarover aan CIO Rijk. Die zal hen vervolgens in het jaarlijkse gesprek aanspreken als blijkt dat er onvoldoende inzicht of voortgang is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen