Skip to main content

Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen

De Nederlandse Belastingdienst moet nog 72 procent van zijn 791 bedrijfsprocessen toetsen aan de privacywetgeving AVG. Die toetsing moet eind 2024 zijn afgerond, zegt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financien.

Volgens Van Rij staat de Belastingdienst voor een aantal grote opdrachten, met name op het gebied van personeel, ict en de privacywetgeving. Het voldoen aan de AVG is daar een van. De demissionair staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dit proces tot nu toe volgens een eerder opgestelde planning verloopt.

In 2022 en 2023 zijn alle 791 bedrijfsprocessen in kaart gebracht. Tot nu toe is slechts 28 procent daarvan getoetst aan de AVG. Eind 2024 moet de resterende 72 procent dus ook getoetst zijn aan de AVG, en zullen in ieder geval alle hoog risicovolle tekortkomingen met tijdelijke of permanente maatregelen zijn afgedicht.

Ook op andere gebieden wordt er gewerkt om te voldoen aan de AVG, zegt de staatssecretaris. Zo is een vaktechnische structuur voor privacy recht ingericht ter ondersteuning van medewerkers in de uitvoering, is een Functionaris Gegevensbescherming, FG, aangesteld en worden datalekken tijdig gemeld en afgehandeld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen