Skip to main content

Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid

In een tijd van toenemende afhankelijkheid van technologie realiseren organisaties zich de cruciale rol van effectieve cybersecuritymaatregelen. Deze maatregelen zijn niet alleen essentieel voor het beschermen van gevoelige gegevens, maar ook voor het creeren van waarde en het behouden van concurrentievoordeel op de markt. Vooral voor partijen betrokken bij transacties is het extra belangrijk om cybersecurityrisico s te beoordelen en zo de waarde en kansen voor groei te vergroten.

Cyberdreigingen komen vanuit verschillende hoeken, waarbij geopolitieke situaties een rol spelen. Landen kunnen specifieke infrastructuur platleggen tijdens oorlogsvoering, terwijl organisaties wereldwijd te maken hebben met cybercriminaliteit zoals diefstal van geld, inbreuk op privacy en ransomware aanvallen. PwC s recente CEO Survey benadrukt dat cyberrisico s hoog op de lijst van wereldwijde bedreigingen staan, en basiscyberhygiene is niet langer optioneel, zo meldt de website voor overnames en fusies www.mena.nl.

  • In een tech afhankelijke wereld is effectieve cybersecurity essentieel voor waardecreatie en concurrentievoordeel
  • Organisaties moeten cyberfuncties professionaliseren om te voldoen aan regelgeving zoals DORA en NIS2 voor bescherming en waardecreatie
  • Professionalisering van Cyberfunctie door Wet en Regelgeving

Organisaties zullen hun cyberfuncties verder professionaliseren om te voldoen aan wet en regelgeving zoals DORA, CRA en NIS2. Europa streeft naar bescherming van bedrijven en burgers door middel van uitgebreide reguleringen, inclusief veiligheidseisen voor producten en diensten. Het besef groeit dat naleving van deze regelgeving niet alleen bescherming biedt, maar ook waardecreatie mogelijk maakt en concurrentievoordeel vergroot.

Cybersecurity als waardecreatie

Organisaties die cybersecurity integreren in hun bedrijfsstrategie beschermen niet alleen hun activa, maar creeren ook waarde. Dit waardecreatie aspect omvat het versterken van klantvertrouwen, stimuleren van digitale transformatie, naleven van regelgeving en het verkrijgen van concurrentievoordeel. Bij transacties blijkt dat goed beheerde cybersecurityrisico s waarde en kansen voor groei vergroten, terwijl onvoldoende beveiliging tot waardevermindering kan leiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen