Skip to main content

Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid

In een tijd van toenemende afhankelijkheid van technologie realiseren organisaties zich de cruciale rol van effectieve cybersecuritymaatregelen. Deze maatregelen zijn niet alleen essentieel voor het beschermen van gevoelige gegevens, maar ook voor het creeren van waarde en het behouden van concurrentievoordeel op de markt. Vooral voor partijen betrokken bij transacties is het extra belangrijk om cybersecurityrisico s te beoordelen en zo de waarde en kansen voor groei te vergroten.

Cyberdreigingen komen vanuit verschillende hoeken, waarbij geopolitieke situaties een rol spelen. Landen kunnen specifieke infrastructuur platleggen tijdens oorlogsvoering, terwijl organisaties wereldwijd te maken hebben met cybercriminaliteit zoals diefstal van geld, inbreuk op privacy en ransomware aanvallen. PwC s recente CEO Survey benadrukt dat cyberrisico s hoog op de lijst van wereldwijde bedreigingen staan, en basiscyberhygiene is niet langer optioneel, zo meldt de website voor overnames en fusies www.mena.nl.

  • In een tech afhankelijke wereld is effectieve cybersecurity essentieel voor waardecreatie en concurrentievoordeel
  • Organisaties moeten cyberfuncties professionaliseren om te voldoen aan regelgeving zoals DORA en NIS2 voor bescherming en waardecreatie
  • Professionalisering van Cyberfunctie door Wet en Regelgeving

Organisaties zullen hun cyberfuncties verder professionaliseren om te voldoen aan wet en regelgeving zoals DORA, CRA en NIS2. Europa streeft naar bescherming van bedrijven en burgers door middel van uitgebreide reguleringen, inclusief veiligheidseisen voor producten en diensten. Het besef groeit dat naleving van deze regelgeving niet alleen bescherming biedt, maar ook waardecreatie mogelijk maakt en concurrentievoordeel vergroot.

Cybersecurity als waardecreatie

Organisaties die cybersecurity integreren in hun bedrijfsstrategie beschermen niet alleen hun activa, maar creeren ook waarde. Dit waardecreatie aspect omvat het versterken van klantvertrouwen, stimuleren van digitale transformatie, naleven van regelgeving en het verkrijgen van concurrentievoordeel. Bij transacties blijkt dat goed beheerde cybersecurityrisico s waarde en kansen voor groei vergroten, terwijl onvoldoende beveiliging tot waardevermindering kan leiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen