Skip to main content

Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source

De IT wereld was afgelopen zomer in rep en roer over de gevolgen van de voorgestelde Europese Cyber Resillience Act voor de opensource ontwikkelaars. Brussel ging met de kritiek aan de slag. Nu het wetsvoorstel nagenoeg definitief is klinkt er optimisme.

Diverse opensource organisaties waaronder Apache, Adafruit, OpenInfra en Eclipse geven in verschillende statements aan opgelucht te zijn omdat diverse grote zorgen zijn weggenomen over vereisten aan open source software. Deze gingen onder meer om complexe certificering en onrealistische wettelijke vereisten voor softwarereleases.

Aansprakelijk stellen

Zo werden softwaremakers bij inwerkingtreding van de Europese wetgeving aansprakelijk gesteld voor slecht werkende of onveilige software. Ook krijgen ze diverse controles en vragenlijsten die vooraf moeten worden ingevuld over software over bijvoorbeeld beoogde doeleinden. Veel van deze eisen zijn voor open source ontwikkelaars onwerkbaar, zo gaven zij aan.

Dirk Willem van Gulik, founder van de Apache Software Foundation en een van de grondleggers van het moderne internet, schrijft in een blog dat de Cyber Resillience Act het belang van open source voor innovatie in de softwarewereld in eerste instantie niet goed erkende en daarmee ook de gevolgen voor andere industrieen waaronder de autowereld hebben onderschat. Behalve de opensourcewereld kwamen diverse industrieen die afhankelijk zijn van open source software dan ook in actie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen