Skip to main content

HR heeft belangrijke rol bij de toepassing van AI in de organisatie

Kunstmatige intelligentie, AI, heeft nu al flinke invloed op de hedendaagse arbeidsmarkt en organisaties. Recente rapporten van Accenture, Michael Page, en SD Worx belichten de invloed van AI op werkprocessen, de perceptie van werknemers en leidinggevenden, en de rol van HR in deze onzekere, nieuwe omstandigheid. Hier leest u een overzicht van de gevolgen van kunstmatige intelligentie op de organisatie en de mensen die daar werken.

Kunstmatige intelligentie, AI, vindt de moderne werkplek opnieuw uit, waarbij een perceptiekloof tussen werknemers en leidinggevenden over de impact van AI duidelijk naar voren komt. Recente rapporten van Accenture, Michael Page, en SD Worx belichten de diverse effecten van AI op organisaties en de cruciale rol van HR in deze transitie.

Opleidingen nodig voor AI op het werk
Terwijl werknemers zich zorgen maken over het gebrek aan menselijke invloed op AI en de noodzaak om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, missen veel managers ook de vaardigheden om zich aan te passen aan deze veranderingen.

HR afdelingen krijgen nu vaker de vraag om deze kloof te overbruggen, bijvoorbeeld door het organiseren van trainingen voor medewerkers en het bevorderen van kennis bij managers. Daarbij is ook aandacht nodig voor een cultuur van continue groei en aanpassingsvermogen, met bijzondere aandacht voor de ethische en privacy kwesties rondom AI.

Accenture: Perceptiekloof en leiderschap
Het rapport van Accenture laat zien dat er een flinke perceptiekloof bestaat over AI tussen werknemers en hun managers. Werknemers herkennen wel de voordelen van AI, maar vrezen ook voor baanverlies en stress. Opvallend is dat hun managers niet echt lijken in te spelen op deze zorgen. De onderzoekers moedigen managers daarom aan om de emotionele en professionele impact van AI op werknemers te onderkennen en hier beter op in te spelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen