Skip to main content

Hoe Chinese cyberspionnen toesloegen bij Defensie

Het Ministerie van Defensie ontdekte in 2023 dat het via malware door China bespied werd. De schade lijkt beperkt te zijn gebleven, maar de MIVD en AIVD stellen dat Chinese staatsactoren zich veelvuldig op Nederland en diens bondgenoten richten.

De malware is COATHANGER gedoopt door de twee Nederlandse veiligheidsdiensten. Een infiltratie door China werd in 2023 ontdekt bij een netwerk van minder dan 50 gebruikers. Het doel van dit netwerk was om R en D projecten in samenwerking met twee onderzoeksinstituten mogelijk te maken. Volgens Defensie is de schade beperkt gebleven omdat het netwerk gesegmenteerd was.

Initiele toegang werd verworven door het exploiteren van een inmiddels wat oudere kwetsbaarheid: CVE 2022 42475. Dit betreft een buffer overflow bug in FortiOS, het besturingssysteem van FortiGate firewalls. Fabrikant Fortinet spoorde deze kwetsbaarheid eind 2022 op, waarna het mitigatiestappen begin 2023 deelde. De aanvallers bleven ongedetecteerd, mede door het verduisteren van de eigen verbinding.

COATHANGER aan de slag

Vervolgens downloadde men via een andere host de daadwerkelijke COATHANGER malware, dat specifiek wordt geclassificeerd als een Remote Access Trojan, RAT. Defensie omschrijft deze malafide software als heimelijk en volhardend, onder meer omdat het reboots en firmware upgrades overleeft. Welke kwetsbaarheid dan ook van FortiGate apparatuur zou in principe een installatie van COATHANGER mogelijk kunnen maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen