Skip to main content

Microsoft 365 mag niet voor Europese Commissie, van Europese privacywaakhond

De Europese Commissie heeft de wet overtreden met het gebruik van Microsoft 365. Dat concludeert de Europese privacytoezichthouder EDPS na een langdurig onderzoek.

De Europese Commissie heeft zich met het gebruik van Microsoft 365 niet gehouden aan belangrijke regels met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens van Europese burgers, zo concludeert de privacywaakhond in een rapport. Volgens de onderzoekers is er sprake van doorgifte van de gegevens van Europeanen naar de Verenigde Staten, zonder dat de Amerikaanse techreus daarbij voldoende garanties biedt dat er bescherming van een gelijkwaardig niveau wordt geleverd.

Geen waarborgen voor bescherming

Wojciech Wiewiorowski stelt namen EDPS dat het de verantwoordelijkheid is van de instellingen, organen, bureaus en agentschappen binnen de Europese Commissie dat er voldoende waarborgen worden gesteld en voldoende maatregelen worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens voldoende worden beschermd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen