Skip to main content

Van Huffelen: Bereid je voor op kwantumdreiging

Overheidsorganisaties kunnen niet op hun handen blijven zitten totdat de dreiging van aanvallen met een kwantumcomputer concreet wordt. Er zijn voorbereidende acties nodig voor de komst van kwantumcomputing. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen in antwoord op vragen van D66 kamerlid Joost Sneller.

Technologisch ingrijpende wijziging

Krachtige kwantumcomputers zijn in staat om versleuteling, encryptie, te verzwakken of doorbreken. Dat betekent dat digitale gegevens die zijn opgeslagen bij de overheid niet meer veilig zijn. Daarom moet er nu al actie worden ondernomen, schrijft Van Huffelen.

Volgens de staatssecretaris is de overgang van kwetsbare cryptografie naar kwantumveilige cryptografie een technologisch ingrijpende wijziging die nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen. De benodigde veranderingen om gegevens en communicatie te beschermen tegen de capaciteiten van quantumcomputers zijn complex, omvangrijk en zullen vele jaren in beslag nemen, schrijft ze.

State of the art beveiligingsmaatregelen

Kamerlid Sneller wijst er op dat de Amerikanen al een wet hebben aangenomen die overheidsorganisaties verplicht om te migreren naar IT systemen die bestand zijn tegen aanvallen met kwantumcomputers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen