Skip to main content

Website gemeente Groningen enkele uren plat door DDoS aanval

De website van de gemeente Groningen lag maandag en dinsdag enkele uren plat. De oorzaak was een DDoS aanval. Naar aanleiding van het incident wil de gemeente de site beter beveiligen, onder meer door een extra firewall.

DDoS aanval is te vergelijken met een file op de snelweg

Wie afgelopen maandag of dinsdag de website van de gemeente Groningen bezocht, zag hoogstwaarschijnlijk een foutmelding in beeld. De site werd toen namelijk platgelegd door een DDoS aanval. Bij zo n aanval wordt een bedrijfsnetwerk of server overspoeld met verbindingsaanvragen. Door de grote hoeveelheden verbindingsaanvragen, raakt de server overbelast. Het laden van een pagina duurt dan ontzettend lang, of is simpelweg niet langer mogelijk.

Een DDoS aanval kun je zien als een verkeersopstopping. Normaal gesproken rijdt het lekker door op de snelweg, totdat het aantal auto s sterk toeneemt. Dan krijg je langzaam rijdend of stilstaand verkeer. Files en oponthoud zijn het gevolg.

Meer dan 25.000 hackpogingen per dag

In het geval van de gemeente Groningen werd de website overspoeld met aanvragen via VPN servers uit Nederland en Roemenie. Daardoor raakten de servers van de gemeente overbelast, waardoor de website begin deze week enkele uren lang platlag. De gemeente wist de DDoS aanval af te slaan door IP adressen van de gebruikte VPN s te blokkeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen