Skip to main content

Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch

In het kader van de strijd tegen kindermisbruik wil de Europese Unie harder optreden tegen de verspreiding van online beelden. Met dat doel voor ogen, legde de Europese Commissie al in 2022 een voorstel op tafel dat technologiebedrijven verplicht beelden van kindermisbruik op te sporen en te melden. Dat leidde tot heel wat kritiek, maar nu ligt onder Belgisch voorzitterschap een aangepaste versie klaar.

Daarin is nog steeds sprake om beelden op te sporen in de privecommunicatie van gebruikers. Wie niet akkoord gaat met de nieuwe gebruiksvoorwaarden zou geen beelden meer kunnen delen. Het voorstel moet wel nog gestemd worden. 

De technologiebedrijven, zoals communicatieapplicaties, zouden dan moeten nagaan of er een risico bestaat dat dergelijke beelden op hun platformen gedeeld worden. Als het om een groot risico gaat, dan moeten zij die opsporen en melden, legt Sofie Royer, privacyexpert verbonden aan de KU Leuven en Universiteit Antwerpen, uit in Het uur van de waarheid op Radio 1.

De sleutel in handen?

Ook de vakantiekiekjes die je via WhatsApp verstuurt, zouden dan door het technologiebedrijf in de gaten gehouden moeten worden. Daar knelt volgens Royer het schoentje. Het voorstel is niet zo problematisch wanneer het gaat over beelden die circuleren op openbare platformen, maar er schuilt wel een groot probleem in wanneer het gaat over onze privecommunicatie.

Die privecommunicatie wordt momenteel op platformen als WhatsApp end to end encrypted. Dat wil zeggen versleuteld beveiligd, waarbij de verzender de communicatie op slot doet en alleen de ontvanger de sleutel heeft. Zo kan er niemand meeluisteren of kijken, en is onze communicatie veilig. Daar wil de Europese Commissie dus een uitzondering op.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen