Skip to main content

Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid

Meerdere ministeries plus voertuigenautoriteit RDW, inlichtingendienst AIVD en privacytoezichthouder AP voeren een onderzoek uit naar Chinese elektrische auto s in verband met de nationale veiligheid. Deze analyse voor cybersecurity wordt gedaan nadat de Tweede Kamer daar in april om heeft verzocht. De eerste resultaten van het brede, interdepartementale onderzoek moeten voor het einde van dit jaar komen.

Momenteel worden de specifieke onderzoeksvragen voor de uitvoering van deze analyse vastgesteld, waaronder op het gebied van sabotage en spionage, luiden antwoorden op Kamervragen over de status van de Nederlandse analyse. Deze beantwoording komt van drie ministers: die voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, die van Buitenlandse Zaken, en die van Infrastructuur en Waterstaat.

Op korte termijn

De Kamervragen komen van CDA lid Derk Boswijk die in april een motie hierover heeft ingediend, samen met D66 er Jan Paternotte en VVD er Thom van Campen. Die motie is toen unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Het verzoek aan de regering was om op korte termijn een analyse te maken van de risico s van Chinese elektrische auto s voor de nationale veiligheid.

Korte termijn lijkt een relatief begrip te zijn, maar het onderzoek wordt wel serieus uitgevoerd. De uitvoering van motie Boswijk c.s. wordt breed interdepartementaal opgepakt. Deelnemende partijen aan de technische en beleidsmatige werkgroepen zijn de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Financien, Justitie en Veiligheid, Defensie, alsmede voertuigenautoriteit RDW, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, en de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, aldus de antwoorden nu op Kamervragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen