Skip to main content

De houding van de Amerikaanse overheid ten opzichte van op privacy gerichte digitale munteenheden leidt tot bezorgdheid over financiele privacy

De ontwikkeling van digitale munteenheden die prioriteit geven aan de privacy van gebruikers is aanzienlijk gevorderd. Technisch gezien is het mogelijk om een CBDC te ontwikkelen die zowel identiteitsgegevens als transactiegegevens beschermt. De politieke haalbaarheid in de VS vormt een belangrijke hindernis.

Key takeaways

  • Het creeren van een digitale retailvaluta van de centrale bank, CBDC, die zowel identiteitsgegevens als transactiegegevens beveiligt, is technisch haalbaar.
  • De huidige houding van de Amerikaanse overheid suggereert echter dat het onwaarschijnlijk is dat ze een privacy gerichte CBDC zal aannemen vanwege bestaande toezichtpraktijken.
  • Een robuust systeem van financiele privacy is essentieel voor een vrije samenleving en zou prioriteit moeten krijgen boven het implementeren van een CBDC voor de detailhandel.

Houding van de overheid ten opzichte van CBDC s

De huidige houding van de Amerikaanse overheid suggereert dat het onwaarschijnlijk is dat ze een privacy gerichte CBDC zal aannemen. In plaats daarvan duiden de bestaande surveillancepraktijken van de overheid op een sterke neiging om haar controlecapaciteiten uit te breiden door middel van een CBDC. Het handhaven van een prive bankiersysteem als firewall tussen overheidstoegang en onze transactiegegevens is daarom cruciaal.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Anonimiteit vs verantwoordelijkheid: wat gebruikers in 2025 verwachten
Verder lezen
Cyberjaarverslag biedt grip op digitale beveiliging en compliance
Verder lezen
AI in HR: je loopt nog steeds het risico op dure fouten
Verder lezen
Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen