Skip to main content

Wie wil inzetten op cybersecurity, kan leren van vliegtuigrampen. Het gaat om het creeren van vertrouwen.

Wie op digitaal gebied veilig wil zijn, zal in cybersecurity moeten investeren. Toch kan die beslissing deuren openen en een bedrijf laten groeien. Dat zegt Patrick Coomans, global product owner cybersecurity bij Vincotte.

Wie in de negentiende eeuw in een fabriek rondliep, speelde letterlijk met zijn of haar leven. De stoomketels die men in het gebouw gebruikte, konden namelijk al eens ontploffen. Het Belgische Vincotte ontstond in 1872 als reactie op die ongevallen, en focuste op de keuring en de controle van die ketels. 150 jaar later keurt Vincotte zo goed als elk denkbaar toestel, gebouw of proces. Het zit in het DNA van ons bedrijf om veiligheid te garanderen en zo vertrouwen te scheppen, zegt Patrick Coomans, global product owner cybersecurity bij Vincotte.

Dat het bedrijf iemand als Coomans in dienst heeft, is een logisch gevolg van die geschiedenis, klinkt het. Cybersecurity werd lang als een vreemde eend in de bijt bekeken, maar meer en meer maakt het integraal onderdeel uit van hoe men naar veiligheid kijkt. Er is ook heel wat nieuwe regulering in cybersecurity die op bedrijven afkomt, zegt Coomans. Denk aan de NIS2 richtlijn, waarvan de scope enorm is uitgebreid. Vroeger moesten een stuk of 150 Belgische bedrijven zich daaraan houden, voortaan zullen die regels voor meer dan 2.000 ondernemingen gelden. Het gaat niet alleen over multinationals, maar ook om kmo s in risicovolle sectoren, zoals de voedingsindustrie.

Daarnaast wijst Coomans op bestaande regulering die een update zal krijgen, zoals de GDPR, of zeer specifieke richtlijnen voor bepaalde sectoren. Een voorbeeld daarvan is de Radio Equipment Directive, die focust op alles wat met straling en bediening op afstand te maken heeft.

Vertrouwen als unique selling point

Cybersecurity wordt door veel ondernemers als een pure kostenpost gezien, maar Coomans zegt dat het vooral een kwestie van perspectief is. Wie het slim speelt, kan het als een hefboom zien om beter te verkopen. Ik beeld me altijd twee scenario s in. In het eerste zie ik een IT manager die bij zijn topmanagement ijvert voor meer budget voor cybersecurity. Dat is een moeilijke dialoog, want die is gebaseerd op risico, verplichtingen en investeringen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

3 ddos aanvallen die ons land in hun greep hebben deze week
Verder lezen
Boete voor Coolblue voor het ongevraagd gebruiken van cookies
Verder lezen
7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen