Skip to main content

Waarom cruciale gegevensdeling bij gemeenten moeizaam gaat

Veel overheidsorganisaties blijven angstvallig veilig omgaan met gegevens en namen het standpunt in dat gegevens over bewoners niet gedeeld mogen worden voor andere doelen. Stichting Kafkabrigade heeft een knelpuntenanalyse gemaakt om de problemen in kaart te brengen.

De stichting ziet in dat burgers en ondernemers regelmatig dezelfde informatie opnieuw moeten aanleveren. Regelingen blijven soms onbenut en verouderde IT systemen maken het delen van gegevens lastig. Om meer inzicht te krijgen werden er drie praktijkcasussen onder de loep genomen waarbij gegevens delen moeizaam verloopt: schuldhulpverlening, werkloosheidstoeslagen en de energietransitie. Bij schuldhulpverlening spelen gemeenten een grote rol.

Cruciale signalen missen

Het onderzoek van de Kafkabrigade wordt onder meer het missen van cruciale signalen voor vroegtijdige hulp bij schulden door gemeenten behandeld. In de loop van de tijd is hier weliswaar meer aandacht voor gekomen, maar gemeenten zijn echter niet alleen verantwoordelijk voor preventie maar voor schuldhulpverlening in het algemeen. De Kafkabrigade schrijft dat een belangrijke groep die al een probleem heeft, niet in beeld is omdat gemeenten niet over voldoende, tijdige, informatie beschikken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen