Skip to main content

Bijna de helft Nederlanders heeft geen bezwaar tegen gebruik van persoonlijke gegevens voor betere gastervaring in restaurant

Bijna de helft, 47 procent, van de Nederlandse consumenten geeft aan het geen probleem te vinden dat horecazaken hun reserveringsgegevens gebruiken voor een betere gastervaring. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van kassa en betaalplatform Lightspeed Commerce Inc., NYSE LSPD, TSX LSPD, en reserveringssoftware Zenchef, gehouden onder 1.140 Nederlandse consumenten.

Veel online reserveringstools vragen gasten naast hun persoonlijke contactgegevens zoals naam, telefoonnummer, geboortedatum en e mailadres ook naar eventuele allergieen, dieetwensen of specifieke opmerkingen. Enerzijds om op voorhand op de hoogte te zijn van noodzakelijke informatie, anderzijds om bepaalde informatie te gebruiken om de gastervaring te personaliseren. Een op de tien moedigt horecazaken zelfs aan om deze gegevens uit te vragen bij gasten.

Toch is er ook een kleine groep, 24 procent, die hier minder blij mee is, waarvan twaalf procent het niet oke vindt dat hun persoonlijke gegevens gebruikt worden. De andere twaalf procent is van mening dat horecazaken verboden moet worden om reserveringsgegevens te gebruiken voor andere doeleinden dan de reservering zelf.

Type keuken leidend in restaurantkeuze

Bij het kiezen van een restaurant is voor bijna driekwart, 71 procent, van de consumenten het soort keuken de leidende factor, gevolgd door de reviews van andere gasten, 69 procent. Ook vindt meer dan de helft, 55 procent, het type horecazaak, denk hierbij aan concepten als quick service, fine dining of juist casual dining, belangrijk. Twee op de vijf, 41 procent, maakt hun keuze op basis van de reputatie, identiteit en de merknaam van het restaurant.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.
Wat betekent de AI-verordening voor informatiebeveiliging bij gemeenten?
Het gebruik van AI neemt in rap tempo toe. Wat betekent dat voor je informatiebeveiliging als gemeente?

Meer recente berichten

Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen
Tussenvonnis in zaak tussen Stichting Data Bescherming Nederland en Adobe
Verder lezen
CISO Platform Nederland luidt noodklok: Digitale veiligheid vereist politieke urgentie
Verder lezen
Onvoldoende wettelijk kader voor datagedreven werken bij de politie
Verder lezen
IBD: Digitale veiligheid gemeenten verder onder druk
Verder lezen
Fiscus die de privacy schendt? Twee maten en twee gewichten
Verder lezen
Oproep voor onafhankelijke controle cybersecurity omvormers zonnepanelen
Verder lezen
Privacyproblemen bij algoritmes Dienst Toeslagen en Belastingdienst
Verder lezen
Kabinet kijkt uit naar de voorgestelde Europese Roadmap over encryptie
Verder lezen