Skip to main content

2025 brengt nieuwe cyberdreigingen met zich mee

2025 brengt diverse nieuwe cyberdreigingen met zich mee. Denk daarbij aan internetbalkanisering door techno nationalisme, toename van open source supply chain aanvallen en de exploitatie van autonome AI systemen. Datavergiftiging, waarbij aanvallers trainingsdata manipuleren om AI systemen te beinvloeden, vormt eveneens een groeiend risico met brede impact. Tegelijkertijd neemt manipulatie van internetinfrastructuur toe, zoals BGP kaping, en een grotere betrokkenheid van particuliere bedrijven en maatschappelijke organisaties in cyberconflicten.

Hiervoor waarschuwt het Europees cyberbeveiligingsbedrijf HarfangLab in zijn jaarlijkse Threatscape Report, waarin het de belangrijkste trends en risico s uiteenzet die het cyberlandschap in 2025 en daarna zullen beinvloeden. Ook blikt het bedrijf terug op zijn voorspellingen voor 2024.

HarfangLab voorspelde voor 2024 onder meer een toename van door cyber ondersteunde informatiecampagnes en de opkomst van open source AI modellen als aanvalsvectoren. Hoewel deze voorspellingen grotendeels zijn uitgekomen, wijst het bedrijf ook op onverwachte ontwikkelingen. Denk daarbij aan een aanval op de open source supply chain die de kwetsbaarheid van software ecosystemen blootlegde.

Fragmentatie van het internet zet door

Voor 2025 voorziet HarfangLab een verdere fragmentatie van het internet door internetbalkanisering en techno nationalisme. Nationale regelgeving en geopolitieke spanningen zorgen voor een groeiende kloof in de manier waarop landen hun digitale infrastructuur beheren. Deze verschuiving kan de mondiale communicatie, handel en informatie uitwisseling ernstig beinvloeden. Tegelijkertijd zullen aanvallen op open source softwareprojecten toenemen, waarbij aanvallers zich richten op kwetsbare toeleveringsketens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen