Skip to main content

Cybersecuritybedrijven zien AI cyberaanvallen als trend voor 2025

Cybersecuritybedrijven zoals Kaspersky en Trend Micro verwachten dat hackers AI in 2025 gaan inzetten om meer en geavanceerdere cyberaanvallen uit te voeren op organisaties. Cybercriminelen kunnen deepfakes gebruiken om organisaties op te lichten, waar hackers die banden onderhouden met overheden AI kunnen gebruiken om complexere aanvallen te creeren.

Steeds meer cybersecurityorganisaties delen hun verwachtingen voor het nieuwe jaar. Trend Micro merkt dat hackers steeds meer gebruikmaken van AI om hun werkwijzen onder de loep te nemen, inhoudelijk te verbeteren, sneller te werken en op grotere schaal aanvallen uit te voeren. Die ontwikkeling is een uitdaging voor organisaties: zij moeten nog scherper worden op het herkennen van cyberaanvallen en pogingen tot digitale oplichting, maar kunnen in potentie tegelijkertijd ook meer aanvallen verwachten. Dat kan een aanpassing van de, digitale, infrastructuur vereisen.

AI als kans en bedreiging

Beveiligingsfirma Kaspersky denkt er ook zo over. Security expert Jornt van der Wiel van Kaspersky zegt dat het mes bij AI aan twee kanten snijdt. Dat verklaart hij als volgt: Terwijl cybercriminelen het, AI red., gebruiken om hun aanvallen te versterken, kunnen verdedigers de kracht ervan gebruiken om bedreigingen sneller te detecteren en securityprotocollen te versterken. Cybersecuritydeskundigen moeten dit krachtige hulpmiddel echter voorzichtig benaderen en ervoor zorgen dat het gebruik ervan niet onbedoeld nieuwe wegen opent voor uitbuiting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen