Skip to main content

Oproep voor onafhankelijke controle cybersecurity omvormers zonnepanelen

Brancheorganisaties NedZero, Holland Solar, Energy Storage NL en Energie Nederland willen dat de Europese Unie omvormers van zonnepanelen verplicht laat controleren door onafhankelijke cybersecurityexperts.

Amerikaanse experts ontdekten onlangs geheime apparatuur in Chinese omvormers voor zonnepanelen. Persbureau Reuters meldde dat deze apparaten firewalls zouden kunnen omzeilen en mogelijk stroomnetten op afstand kunnen verstoren of uitschakelen.

Zorgvuldige communicatie

Verder benadrukken de 4 brancheorganisaties het belang van zorgvuldige en feitelijke communicatie over mogelijke kwetsbaarheden van omvormers in zonnepaneelinstallaties.

De brancheorganisaties benadrukken dat op dit moment nog onderzoek wordt gedaan naar claims in de media over mogelijke kwetsbaarheden. ‘Zorgen over de veiligheid van omvormers worden door onze sector uiterst serieus genomen’, aldus de brancheverenigingen. ‘Daarom werken wij als sector aan de verbetering van zowel de technische beveiliging als de organisatorische borging. Daarbij steunen wij de wetgevende initiatieven die op Europees niveau in gang zijn gezet en die wij in Nederland zo snel mogelijk en met strenge normen willen invoeren.’

Onafhankelijke keuring

De organisaties willen dat minister Hermans zich in de Europese Unie inzet om omvormers onafhankelijk te laten keuren op naleving van de Cyber Resilience Act (CRA). Deze Europese wetgeving zorgt ervoor dat producten aan cybersecurity-eisen moeten voldoen voordat ze op de markt komen.

Omvormers – die gelijkstroom van zonnepanelen omzetten naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet – vallen in het huidige voorstel onder zelfkeuring door de fabrikant. De brancheorganisaties vinden dit onvoldoende. ‘Wij roepen de minister daarom op om zich op Europees niveau in te zetten om omvormers onafhankelijk te laten keuren op naleving van CRA-wetgeving. Deze strikte handhaving is cruciaal om het vertrouwen in deze apparaten te waarborgen.’

Europese wetgeving

Vanaf deze zomer gelden via de Radio Equipment Directive (RED) nieuwe cybersecurity-eisen voor apparatuur met draadloze communicatie, waaronder omvormers. De bredere Cyber Resilience Act wordt vanaf 2027 van kracht. Deze wetgeving stelt dat fabrikanten van sommige producten zelf verantwoordelijk zijn voor naleving, terwijl andere producten door een onafhankelijke partij getoetst moeten worden.

Daarnaast is er nog de Network and Information Security (NIS2). Deze Europese richtlijn, die in Nederland wordt geïmplementeerd via de Cyberbeveiligingswet, stelt strengere eisen aan digitale weerbaarheid van organisaties. ‘We moedigen de minister aan om het wetgevingsproces zo snel mogelijk af te ronden’, aldus de brancheverenigingen. ‘Hiermee ontstaat duidelijkheid en kunnen bedrijven zo snel mogelijk starten met het uitvoeren van alle acties die nodig zijn om de wettelijke verplichtingen te kunnen naleven.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen