Skip to main content

Regeerakkoord, weinig nieuwe plannen voor digitalisering

Vanuit de Tweede Kamer en de techbranche klonken er na het sluiten van het Hoofdlijnenakkoord in mei nog zorgen over een gebrek aan aandacht voor digitalisering bij Kabinet Schoof. In het Regeerakkoord zijn daar maar weinig zaken aan toegevoegd. Wel is er nu meer duidelijkheid over hoe gemaakte beloftes gerealiseerd moeten worden.

De meeste plannen met betrekking tot digitalisering in het Regeerakkoord bestaan uit het aansluiten op landelijke of Europese wetgevingen die al een tijdje in ontwikkeling zijn. Echte verrassingen ten opzichte van het Hoofdlijnenakkoord in mei zijn er niet.

Het Kabinet spreekt in het Regeerakkoord uit dat het de komende jaren wil inzetten op het versterken van de digitale weerbaarheid. Dat wil het onder meer gaan doen door de positie van de functionaris voor gegevensbescherming te versterken. Er komt rijksbreed beleid over de richtlijnen voor online monitoring van burgers. Ook wordt er meer grip op internationale gegevensstromen nagestreefd. Dit moet gebeuren met passende, moderne wet en regelgeving.

Ook de inzet van gezichtsherkenning en geautomatiseerde besluitvorming door de overheid krijgt met strikte wetten te maken. Bij gebruik van nieuwe technologie, gegevensuitwisseling en AI systemen moeten publieke waarden geborgd worden. Burgers moeten kunnen weten hoe een geautomatiseerd besluit tot stand is gekomen en het moet duidelijk zijn welke rechtsmiddelen er bestaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Schadeloket Groningen heeft databescherming nog niet volledig op orde
Verder lezen
Wat een bestuurslid moet weten over ransomware
Verder lezen
Bedrijfsdata veilig houden met wachtwoordenkluizen en 2fa
Verder lezen
81 procent van Nederlandse forenzen maakt zich zorgen om privacy tijdens het reizen
Verder lezen
DPIA, middelmatig doel of doelmatig middel?
Verder lezen
Regeerakkoord, weinig nieuwe plannen voor digitalisering
Verder lezen
Snelle groei verwacht van ai gedreven cyberaanvallen
Verder lezen
Google weet veel meer van je dan je denkt, zo roep je het een halt toe
Verder lezen
Gegevens op straat na datalek, hoeveel kwaad kan dat?
Verder lezen
Nog een maand voordat NIS2 van kracht is
Verder lezen