Skip to main content

Blog – AVG en eID

| IB&P | ,

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit en voorzitter van stichting Privacy by Design, heeft een blog geschreven over de verplichtingen binnen de AVG met een direct verband met elektronische identiteiten. Met een toelichting van het identiteitsplatform IRMA.

Wat we nu zien is dat gebruikers gevraagd wordt om toestemming te geven door op een linkje in een e-mail te klikken (phishing!) of door een vinkje op een webpagina aan te zetten, soms na authenticatie. Is dat voldoende? Iedere systeembeheerder kan zelf zo’n link-klik of vinkje genereren. De AP geeft hierover geen informatie op haar website. Afgelopen april heeft de Europese Article 29 club haar advies over instemming gepubliceerd. Daarin: “… the controller must be able to prove that a data subject in a given case has consented …”. Er wordt enkel een voorbeeld gegeven over hoe dat bewijs geleverd kan worden: “For example, in an online context, a controller could retain information on the session in which consent was expressed, together with documentation of the consent workflow at the time of the session, and a copy of the information that was presented to the data subject at that time.” Dit biedt weinig houvast.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen