Computers en besluiten

In april berichtte de NRC dat algoritmes gebruikt werden bij het voorspellen van fraude bij uitkeringen. De feiten vertellen wat anders. Quita Hendrison schreef een artikel over algoritmen en besluiten.

Om alle misverstanden maar meteen uit de weg te ruimen; de computer gaat niet over het al dan niet stopzetten van uitkeringen. Het algoritme signaleert risico’s op fraude, waarna de mens het overneemt door onderzoek te doen. WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) is twee jaar geleden, als eerste middelgrote gemeentelijke uitvoeringsorganisatie in zee gegaan met Totta data lab. Totta heeft een algoritme gemaakt voor het voorspellen van bijstandsfraude. Wim Janssen, projectleider bij WIL: “Wij waren al aan het nadenken over nieuwe manieren om bijstandsfraude tegen te gaan toen we hoorden van het idee van Totta. Dat was echt nieuw; data science en machine learning inzetten op ons vakgebied. We hebben het eerst intern goed doorgesproken, ook met het algemeen en dagelijks bestuur. Uiteraard kennen we de argwaan die bij veel mensen leeft ten aanzien van computerbesluiten. Maar uit de gesprekken met Totta bleek snel dat transparantie een belangrijke waarde is. En voor het voldoen aan de privacywetgeving sloten we met Totta met een verwerkingsovereenkomst af.”

Patronen

Zoals gezegd zocht WIL naar nieuwe wegen in de bestrijding van bijstandsfraude. Janssen: “Je kunt wel de knoppen van wat je gebruikelijk doet strakker aandraaien, maar wij zochten naar een echte doorbraak. Dat heeft twee belangrijke redenen: rechtmatigheid van uitkeringen zijn belangrijk voor het draagvlak en we willen de mensen die recht hebben op een uitkering niet lastigvallen met onnodige controles. We hoorden steeds meer geluiden dat datagestuurd werken met gebruik van een algoritme een doorbraak kan zijn.”

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen