ENSIA Coordinator

De gemeente Delft is op zoek naar een coordinator voor het verantwoordingssysteem ENSIA. Je houd overzicht over ENSIA-acties en bent aanspreekpunt voor collega’s op dit gebied.

Inzetdetails

Standplaats: Delft
Startdatum: 1 september 2018
Einddatum: 5 maanden na start
Optie tot verlenging: Ja, 1 x 3 maanden
Uren per week: 16-20 uur
Deadline: 6 augustus 2018 (12 uur)
VOG vereist: Ja

Omschrijving werkzaamheden

Gemeentelijke verantwoording over informatiebeveiliging vindt plaats via het proces van ENSIA dat is gestart op 1 juli. Als coördinator ENSIA is het jouw taak om de eerste helft van het ENSIA traject te sturen. Dit houdt in dat je er voor zorgt dat er een zelfevaluatie over de BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten) plaatsvindt. In deze evaluatie zit tevens de verantwoording verwerkt over de volgende informatiesystemen: DigiD, Suwinet, BAG, BGT, PUN, BRP en BRO. Daarnaast zijn sinds 2018 enkele AVG eisen toegevoegd aan de vragenlijst. De deadline voor de beantwoording van de ENSIA vragen is 31 december 2018.

Het hulpmiddel voor de beantwoording van de vragen is de ENSIA tool. Binnen deze tool zijn vragen geformuleerd die de verschillende domeinen beslaan. De specialisten van ieder domein vullen zelf de vragen in.

Als coördinator houd je overzicht over de lopende acties rondom het ENSIA traject, de vragen die nog beantwoord dienen te worden en de onderlinge afstemming. Hierbij ga je proactief te werk en benader je zelf de collega’s die op basis van hun expertise antwoord kunnen geven op de vragen. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor collega’s bij vragen over ENSIA, en onderhoud je contacten met het ministerie van BZK, de beheerder van ENSIA en VNG-Realisatie.

Je werkt onder verantwoording van de CISO van gemeente Delft.

Eisen

  • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau (aan te tonen door een afgeronde HBO opleiding of minimaal vijf (5) jaar aantoonbare werkervaring op HBO niveau);
  • Je hebt aantoonbare kennis van de BIG;
  • Je hebt minimaal één (1) jaar aantoonbare ervaring met informatiebeveiliging binnen de (lokale) overheid;
  • Je kunt snel schakelen tussen verschillende disciplines;
  • Je gaat proactief te werk;
  • Je kunt goed overzicht en structuur creëren;

Wensen

  • Je hebt aantoonbare werkervaring met de IT-audit ENSIA.
  • Je hebt een afgeronde opleiding op het gebied van IT-audit zoals een CISA-opleiding.

Competenties

  • Analytisch Vermogen (je krijgt veel informatie toegestuurd vanuit verscheidene domeinen binnen de organisatie. Het is van belang deze informatie helder te analyseren om tot een eenduidig oordeel te kunnen komen bij de beantwoording van de ENSIA vragen);
  • Plannen en organiseren (in korte tijd dien je met verschillende collega’s te communiceren om de benodigde informatie en documentatie te verzamelen. Een heldere planning is hierbij essentieel, het bewaken ervan ook);
  • Kwaliteitsgericht (je controleert de kwaliteit van de antwoorden voordat ze definitief worden ingestuurd);
  • Verantwoordelijkheid: (als ENSIA coördinator ben jij verantwoordelijk voor het tijdig insturen van alle ENSIA vragen in de tool. Daarnaast is het jouw verantwoordelijkheid om te rapporteren over de stand van zaken ten aanzien van de verantwoording over informatiebeveiliging).

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen