IT-auditor als seizoensarbeider

De IT-auditor beleeft een soort seizoenencyclus met de diverse audits die door het jaar heen aan bod komen. Denk aan ENSIA, DigiD en VIPP-audits. Carline Jeninga Hollemans licht haar ervaringen toe met de ”seizoenen” als IT-auditor.

In het vierde kwartaal starten de ENSIA-audits. Omdat ik tegen het einde van het jaar van werkgever ging wisselen, heb ik zelf geen ENSIA-audits opgestart. Vanaf januari barst het DigiD-assessmentseizoen los. Direct bij de start bij mijn nieuwe werkgever werd ik hier ook in ondergedompeld. Nu is een DigiD-assessment niet nieuw voor me, maar ik kreeg wel nieuwe klanten, en er lag een nieuw normenkader (2.0). En dat heb ik geweten…

De meeste klanten moesten behoorlijk wennen aan het nieuwe normenkader. Het oude normenkader zat er goed in, en gelukkig zijn een aantal normen hetzelfde gebleven. Een aantal nieuwe normen roept dan ook veel vragen op. Vooral de normen die met een pentest getoetst moeten worden, bleken lastige gevallen. Er waren maar weinig klanten waarbij alle normen in de eerste ronde voldeden. De rest mocht allemaal op voor de hertest, ronde 2. En ook hier bleken niet alle klanten in staat om de bevindingen op tijd te fixen. Vanaf mei druppelden de eerste brieven van Logius binnen bij de klanten, en werd er gevraagd om een verbeterplan. Afgekeurde normen met een oplostermijn van twee maanden blijken een race tegen de klok te worden om toch op tijd gefixt te worden én een hertest (ronde 3) te krijgen. Het DigiD-seizoen loopt dus nog ver door na mei. De verwachting is dat we rond oktober de hertesten wel uitgevoerd zullen hebben, en de klanten kunnen voorzien van een nieuw (en hopelijk groen) rapport.

 

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen