Skip to main content

IT-auditor als seizoensarbeider

De IT-auditor beleeft een soort seizoenencyclus met de diverse audits die door het jaar heen aan bod komen. Denk aan ENSIA, DigiD en VIPP-audits. Carline Jeninga Hollemans licht haar ervaringen toe met de ”seizoenen” als IT-auditor.

In het vierde kwartaal starten de ENSIA-audits. Omdat ik tegen het einde van het jaar van werkgever ging wisselen, heb ik zelf geen ENSIA-audits opgestart. Vanaf januari barst het DigiD-assessmentseizoen los. Direct bij de start bij mijn nieuwe werkgever werd ik hier ook in ondergedompeld. Nu is een DigiD-assessment niet nieuw voor me, maar ik kreeg wel nieuwe klanten, en er lag een nieuw normenkader (2.0). En dat heb ik geweten…

De meeste klanten moesten behoorlijk wennen aan het nieuwe normenkader. Het oude normenkader zat er goed in, en gelukkig zijn een aantal normen hetzelfde gebleven. Een aantal nieuwe normen roept dan ook veel vragen op. Vooral de normen die met een pentest getoetst moeten worden, bleken lastige gevallen. Er waren maar weinig klanten waarbij alle normen in de eerste ronde voldeden. De rest mocht allemaal op voor de hertest, ronde 2. En ook hier bleken niet alle klanten in staat om de bevindingen op tijd te fixen. Vanaf mei druppelden de eerste brieven van Logius binnen bij de klanten, en werd er gevraagd om een verbeterplan. Afgekeurde normen met een oplostermijn van twee maanden blijken een race tegen de klok te worden om toch op tijd gefixt te worden én een hertest (ronde 3) te krijgen. Het DigiD-seizoen loopt dus nog ver door na mei. De verwachting is dat we rond oktober de hertesten wel uitgevoerd zullen hebben, en de klanten kunnen voorzien van een nieuw (en hopelijk groen) rapport.

 

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen