Positie CISO in MT

Wat is eigenlijk de plek van de Chief Information Security Officer (CISO) binnen het managementteam? Het antwoord is dat er geen ‘one size fits all’ optie is, maar dat er verschillende opties zijn met daarachter diverse afwegingen om de positie passend te maken bij de organisatie. 

Optie 1: Rapporteren aan de CIO

Traditioneel gezien rapporteert de CISO aan de Chief Information Officer (CIO). Ook tegenwoordig is dit nog steeds de meest voorkomende afspraak. Dit rapportagemodel is logisch omdat de CIO lid is van het zakelijk managementteam dat cybersecurity het beste moet begrijpen en de CISO-rol is gecreëerd om IT-systemen en -gegevens te beveiligen. 
Dit model kan echter zijn relevantie verliezen nu CISO’s beginnen in te zien hoeveel ze nodig hebben om controle uit te oefenen buiten het IT-gebied. Ze moeten bijvoorbeeld rekening houden met cyberbewustzijn en -ontwikkeling van medewerkers maar ook met beleidsontwikkeling en zelfs met programma’s voor culturele verandering. Technologische oplossingen kunnen niet het hele probleem oplossen als de grootste kwetsbaarheden de mensen in een organisatie zijn.

CIO’s hebben ook concurrerende prioriteiten die mogelijk in strijd zijn met de cybersecurity-agenda van een CISO. Het budget voor de ontwikkeling van applicaties, infrastructuur en netwerken kan bijvoorbeeld prioriteit hebben op iets wat de CISO belangrijk vindt voor het team en de organisatie als geheel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen
Raad van State uit kritiek op wet voor delen data door overheid
Verder lezen
Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn
Verder lezen
NCSC: meer onderzoek naar impact van encryptie
Verder lezen
Privacytoets vergeten: onderzoek naar verkeersstromen in Enschede ligt stil
Verder lezen
PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware
Verder lezen