Skip to main content

Positie CISO in MT

Wat is eigenlijk de plek van de Chief Information Security Officer (CISO) binnen het managementteam? Het antwoord is dat er geen ‘one size fits all’ optie is, maar dat er verschillende opties zijn met daarachter diverse afwegingen om de positie passend te maken bij de organisatie. 

Optie 1: Rapporteren aan de CIO

Traditioneel gezien rapporteert de CISO aan de Chief Information Officer (CIO). Ook tegenwoordig is dit nog steeds de meest voorkomende afspraak. Dit rapportagemodel is logisch omdat de CIO lid is van het zakelijk managementteam dat cybersecurity het beste moet begrijpen en de CISO-rol is gecreëerd om IT-systemen en -gegevens te beveiligen. 
Dit model kan echter zijn relevantie verliezen nu CISO’s beginnen in te zien hoeveel ze nodig hebben om controle uit te oefenen buiten het IT-gebied. Ze moeten bijvoorbeeld rekening houden met cyberbewustzijn en -ontwikkeling van medewerkers maar ook met beleidsontwikkeling en zelfs met programma’s voor culturele verandering. Technologische oplossingen kunnen niet het hele probleem oplossen als de grootste kwetsbaarheden de mensen in een organisatie zijn.

CIO’s hebben ook concurrerende prioriteiten die mogelijk in strijd zijn met de cybersecurity-agenda van een CISO. Het budget voor de ontwikkeling van applicaties, infrastructuur en netwerken kan bijvoorbeeld prioriteit hebben op iets wat de CISO belangrijk vindt voor het team en de organisatie als geheel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen