Positie CISO in MT

Wat is eigenlijk de plek van de Chief Information Security Officer (CISO) binnen het managementteam? Het antwoord is dat er geen ‘one size fits all’ optie is, maar dat er verschillende opties zijn met daarachter diverse afwegingen om de positie passend te maken bij de organisatie. 

Optie 1: Rapporteren aan de CIO

Traditioneel gezien rapporteert de CISO aan de Chief Information Officer (CIO). Ook tegenwoordig is dit nog steeds de meest voorkomende afspraak. Dit rapportagemodel is logisch omdat de CIO lid is van het zakelijk managementteam dat cybersecurity het beste moet begrijpen en de CISO-rol is gecreëerd om IT-systemen en -gegevens te beveiligen. 
Dit model kan echter zijn relevantie verliezen nu CISO’s beginnen in te zien hoeveel ze nodig hebben om controle uit te oefenen buiten het IT-gebied. Ze moeten bijvoorbeeld rekening houden met cyberbewustzijn en -ontwikkeling van medewerkers maar ook met beleidsontwikkeling en zelfs met programma’s voor culturele verandering. Technologische oplossingen kunnen niet het hele probleem oplossen als de grootste kwetsbaarheden de mensen in een organisatie zijn.

CIO’s hebben ook concurrerende prioriteiten die mogelijk in strijd zijn met de cybersecurity-agenda van een CISO. Het budget voor de ontwikkeling van applicaties, infrastructuur en netwerken kan bijvoorbeeld prioriteit hebben op iets wat de CISO belangrijk vindt voor het team en de organisatie als geheel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen