Positie CISO in MT

Wat is eigenlijk de plek van de Chief Information Security Officer (CISO) binnen het managementteam? Het antwoord is dat er geen ‘one size fits all’ optie is, maar dat er verschillende opties zijn met daarachter diverse afwegingen om de positie passend te maken bij de organisatie. 

Optie 1: Rapporteren aan de CIO

Traditioneel gezien rapporteert de CISO aan de Chief Information Officer (CIO). Ook tegenwoordig is dit nog steeds de meest voorkomende afspraak. Dit rapportagemodel is logisch omdat de CIO lid is van het zakelijk managementteam dat cybersecurity het beste moet begrijpen en de CISO-rol is gecreëerd om IT-systemen en -gegevens te beveiligen. 
Dit model kan echter zijn relevantie verliezen nu CISO’s beginnen in te zien hoeveel ze nodig hebben om controle uit te oefenen buiten het IT-gebied. Ze moeten bijvoorbeeld rekening houden met cyberbewustzijn en -ontwikkeling van medewerkers maar ook met beleidsontwikkeling en zelfs met programma’s voor culturele verandering. Technologische oplossingen kunnen niet het hele probleem oplossen als de grootste kwetsbaarheden de mensen in een organisatie zijn.

CIO’s hebben ook concurrerende prioriteiten die mogelijk in strijd zijn met de cybersecurity-agenda van een CISO. Het budget voor de ontwikkeling van applicaties, infrastructuur en netwerken kan bijvoorbeeld prioriteit hebben op iets wat de CISO belangrijk vindt voor het team en de organisatie als geheel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen