Skip to main content

AVG hartjes

Marc van Opijnen, adviseur rechtsinformatica, blikt met je terug op de AVG die inmiddels alweer enige tijd van kracht is. Zowel vanuit het perspectief van de kleine organisatie en van Europa naar Amerika.

Net als in andere Europese landen zijn bedrijven en overheden in Nederland handenvol geld kwijt aan het zich conformeren aan de AVG. Bij mijn eigen – relatief kleine – organisatie heeft dat bij elkaar toch wel een halve fte gekost, een jaar lang. Kleinere organisaties worden onevenredig zwaar getroffen als ze niet het risico willen lopen stevig te worden beboet.

Ook de Europese IT-industrie heeft natuurlijk last van de AVG. Op hun thuismarkt moeten ze enorme investeringen doen om hun producten AVG-compliant te krijgen; investeringen die ze niet zo makkelijk terugverdienen en die ze voor hun niet-Europese klanten helemaal niet nodig hebben. Want bijvoorbeeld in de VS en China zijn ze niet zo van de privacy. De Chinese overheid wekt Orwell’s 1984 tot leven en de Amerikaanse commerciële spelers zijn zo groot dat ze de gebruiker volledig AVG-conform hun privacy laten inleveren: “U wilt niet dat uw gezicht op foto’s van anderen wordt herkend? Klik dan hier om uw lidmaatschap van Facebook te beëindigen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen