AVG hartjes

Marc van Opijnen, adviseur rechtsinformatica, blikt met je terug op de AVG die inmiddels alweer enige tijd van kracht is. Zowel vanuit het perspectief van de kleine organisatie en van Europa naar Amerika.

Net als in andere Europese landen zijn bedrijven en overheden in Nederland handenvol geld kwijt aan het zich conformeren aan de AVG. Bij mijn eigen – relatief kleine – organisatie heeft dat bij elkaar toch wel een halve fte gekost, een jaar lang. Kleinere organisaties worden onevenredig zwaar getroffen als ze niet het risico willen lopen stevig te worden beboet.

Ook de Europese IT-industrie heeft natuurlijk last van de AVG. Op hun thuismarkt moeten ze enorme investeringen doen om hun producten AVG-compliant te krijgen; investeringen die ze niet zo makkelijk terugverdienen en die ze voor hun niet-Europese klanten helemaal niet nodig hebben. Want bijvoorbeeld in de VS en China zijn ze niet zo van de privacy. De Chinese overheid wekt Orwell’s 1984 tot leven en de Amerikaanse commerciële spelers zijn zo groot dat ze de gebruiker volledig AVG-conform hun privacy laten inleveren: “U wilt niet dat uw gezicht op foto’s van anderen wordt herkend? Klik dan hier om uw lidmaatschap van Facebook te beëindigen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen