Skip to main content

CISO DataFryslân

DataFryslân zoekt een CISO voor 18 uur per week voor een periode van 2 jaar. Beschik jij over een hoop enthousiasme en ben je in het bezit van of bezig met het behalen van een certificering? Bekijk dan hier de vacaturetekst.

Een Chief Information Security Officer (CISO) die op basis van aanvaarde standaarden kan zorgdragen voor een samenhangend pakket van maatregelen ter waarborging van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de informatie binnen DataFryslân.

Bovenal ben je gedreven, ambitieus, nieuwsgierig en in staat om kennis, die misschien nog ontbreekt, je snel eigen te maken. Je werkt in een klein team, en stemt veel af met collega’s. DataFryslân vindt het belangrijk dat je zelfsturend bent en je durft te laten horen. Autonomie staat hoog in het vaandel.

Jouw taken

Wat ga je doen?

De CISO die we zoeken richt zich zowel op de beleidsmatige, als technische kant van informatiebeveiliging en is actief op 4 terreinen:

 • Beleid & coördinatie: je bent verantwoordelijk voor het opstellen van normen, regelingen en gedragscodes. Hiervoor breng jij risico’s in kaart en werk je continu aan procesverbeteringen. Daarnaast houd jij je bezig met potentiële datalekken: jij inventariseert, onderzoekt, meldt en beheert registraties.
 • Controle & registratie: naast opstellen en actualiseren van het informatiebeveiligingsbeleid stel je ook een controleplan op en lever je ondersteuning bij het uitvoeren van de plannen. Je houdt daarnaast het toezicht op de implementatie en naleving van het informatiebeveiligingsbeleid. Uitvoeren of initiëren van risicoanalyses en interne audits behoren eveneens tot jouw taken. Net als het afhandelen van incidenten en het nemen van maatregelen om incidenten te voorkomen.
 • Communicatie & voorlichting: je collega’s voorlichten en opleidingen op het gebied van informatievoorziening en het stimuleren van beveiligingsbewustzijn zijn onderdeel van jouw werkzaamheden als CISO. Daarnaast ben jij zowel voor de interne organisatie, als voor externe contacten op alle niveaus hét aanspreekpunt voor informatiebeveiliging.
 • Advies & rapportage: je rapporteert aan de directie over het gevoerde beleid met betrekking tot informatiebeveiliging. In jouw rol als expert op dit gebied geef jij gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur of management en kun jij bij beveiligingsprojecten de rol van projectmanager vervullen.

Competenties/vaardigheden

Als CISO beschik je over de volgende competenties/vaardigheden:

 • Je bent initiatiefrijk, omgevingsbewust, integer, overtuigend en alert.
 • Je kunt goed met mensen omgaan en ook schriftelijk jezelf goed uitdrukken. Daarnaast heb je een scherp oog voor bedrijfsvoering.
 • Je beschikt over het nodige enthousiasme en humor en kan uitstekend zelfstandig werken en prioriteiten stellen.
 • Je hebt HBO+ werk- en denkniveau en je bent in het bezit, of je bent bezig om je certificering te halen of bereid dat te gaan doen (bijvoorbeeld: ISFS ISMAS/CISSP/ISSMP/CISM).
 • Je hebt kennis en ervaring op het gebied van bestuurs-/bedrijfskunde en/of informatica en van de actuele stand van zaken en mogelijkheden van ICT (besturingssystemen, netwerken, standaarden, ontwikkel- en beheermethoden).
 • Je hebt kennis en ervaring op het gebied van informatiebeveiliging en risicoanalyse methode en van de Baseline Informatiebeveiliging voor Nederlandse Gemeenten (BIG), ISO 27001/27002, ENSIA, richtlijnen LogiusDigiD, specialistische beveiligingstechnieken, zoals encryptie en op het gebied van adviseren en organisatiekunde.
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken en projectmanagement.

Jouw positie in de organisatie

 • Je legt verantwoording af aan de Programmanager.
 • In jouw rol als expert op dit gebied geef jij gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur of management

Salarisindicatie:

Het salaris zal ten hoogste EUR 4.859,– (maximum schaal 11) bruto per maand bedragen bij een 36-urige werkweek.

Bij voorkeur wordt deze functie ingevuld door iemand die dit kan combineren met de huidige functie bij een van de deelnemende organisaties. Vormen van detachering liggen dan ook voor de hand.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen